Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dúhové vlajky počas futbalových MS? Nebudeme za ne trestať, sľúbili Rusi

Fanúšikom počas futbalových majstrovstiev sveta v Rusku v roku 2018 nebude hroziť žiadny postih za to, keď budú dúhovou vlajkou demonštrovať svoju podporu sexuálnym menšinám. Uviedol to bývalý kapitán ruskej reprezentácie Alexej Smertin, ktorý je funkcionárom Ruskej futbalovej federácie pre boj s diskrimináciou a rasizmom.

01.12.2017 09:54
homosexuáli, duhova vlajka, registrované... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

„Nosenie dúhových symbolov v Rusku zakázané nebude. Samozrejme sem môžete prísť a nebudete nijako postihovaní za vyjadrenie svojich názorov,“ povedal Smertin v Moskve na tlačovej konferencii.

Homosexualita nie je v Rusku trestná, avšak od roku 2013 v krajine platí zákon zakazujúci propagáciu homosexuality medzi maloletými. Zákon viedol napríklad k potlačeniu akcií typu gay pride či diskusií o právach gayov na verejných miestach, kde by sa mohli vyskytovať deti.

Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu tento rok v júni uviedol, že zákon je v rozpore s ustanoveniami Európskeho dohovoru o ľudských právach týkajúcich sa slobody prejavu a je diskriminačný voči ľuďom s homosexuálnou orientáciou.

Podľa Smertina však nehrozí, že by návštevníci futbalových MS zákon porušili. „V tom zákone ide o propagáciu medzi mládežou. Nedokážem si predstaviť, že by niekto chodil do škôl a hovoril tam,“ uviedol bývalý stredopoliar Bordeaux či Chelsea.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2018 vo futbale