Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kremeľ hostí ostro sledovaný žreb skupín MS. Neymar sa nebojí nikoho

V koncertnej sieni Kremeľského paláca v Moskve v piatok vyžrebujú základné skupiny futbalových majstrovstiev sveta 2018.

30.11.2017 15:41
MS 2018, žreb Foto: ,
Informačná tabuľa k dejisku žrebu MS 2018 na Červenom námestí v Moskve.
debata (1)

Slávnostný ceremoniál sa začne o 16.00 a sprevádzať ním bude okrem iných anglický reprezentant a najlepší strelec šampionátu z roku 1986 Gary Lineker.

Spolu s ním sa moderovania večera ujme aj ruská športová novinárka Maria Komandná. Asistovať im budú slávne futbalové hviezdy minulosti i súčasnosti, ako sú napríklad Diego Maradona, Gordon Banks, Laurent Blanc, Diego Forlán či Fabio Cannavaro.

Kvalifikované mužstvá pred žrebom rozdelili do štyroch košov podľa októbrového poradia v rebríčku FIFA. Z nich bude do každej z ôsmich základných skupín vyžrebovali po jednom tíme. S výnimkou Európy, ktorá má najviac zástupcov, sa v skupine nemôžu stretnúť tímy z rovnakého kontinentu.

Vlk Zabivaka, maskot MS 2018, v dejisku žrebu. Foto: SITA/AP, Pavel Golovkin
Zabivaka, maskot Vlk Zabivaka, maskot MS 2018, v dejisku žrebu.

V prvom koši je okrem usporiadateľského Ruska aj obhajca titulu Nemecko, Brazília, Portugalsko, Argentína, Belgicko, Poľsko a Francúzsko. V druhom sú Španielsko, Peru, Švajčiarsko, Anglicko, Kolumbia, Mexiko, Uruguaj, Chorvátsko. V treťom Dánsko, Island, Kostarika, Švédsko, Tunisko, Egypt, Senegal a Irán. V poslednom potom Srbsko, Nigéria, Austrália, Japonsko, Maroko, Panama, Kórea a Saudská Arábia.

„Už sa nemôžem dočkať, keď sa dozviem, proti komu budeme hrať. Zvoláme rodinu s priateľmi, urobíme si popcorn a budeme to sledovať v televízii,“ povedal na webe FIFA brazílsky útočník Neymar.

Nad možnými súpermi nešpekuluje. „Sme pripravení čeliť komukoľvek. Nikoho sa nebojíme. Navyše sú to majstrovstvá sveta a sú tu len tie najlepšie tímy,“ vyhlásil.

„Nie som nervózny, nelieta mi pulz hore-dole a ani sa kvôli tomu nebudím v noci,“ povedal tréner nemeckých majstrov sveta Joachim Löw pred štvtkovým odletom do Moskvy.

Joachim Löw. Foto: SITA/AP, Peter Morrison
Joachim Löw Joachim Löw.

„Skôr som plný očakávania, pretože pre nás majstrovstvá konečne dostane konkrétnu tvár a budeme môcť začať s prípravou,“ do­dal.

Pred žrebom je päťdesiatsedem­ročného koučovi jedno, či Nemecko bude mať v skupine Španielsko alebo nováčika z Panamy. Jeho tím totiž pôjde na šampionát s jasným cieľom – stať sa prvým obhajcom trofeje od roku 1962, keď sa to podarilo Brazílii. „Všetko podriaďujeme tomu, aby sme sa v Rusku zase stali majstrami sveta,“ vyhlásil Löw.

Na šampionáte budú prvýkrát od roku 1958 chýbať štvornásobní majstri sveta Taliani a kvalifikáciou neprešli ani strieborní a bronzoví medailisti z posledných dvoch šampionátov Holanďania. Prvýkrát sa naopak predstaví Island a Panama, zatiaľ čo Peru sa na turnaji objaví po 36 rokoch.

Rozdelenie do výkonnostných košov pred žrebom MS:

  • 1. kôš: Rusko (organizátor – 65. miesto v renkingu FIFA), Nemecko (1.), Brazília (2.), Portugalsko (3.), Argentína (4.), Belgicko (5.), Poľsko (6.), Francúzsko (7.)
  • 2. kôš: Španielsko (8.), Peru (10.), Švajčiarsko (11.), Anglicko (12.), Kolumbia (13.), Mexiko (16.), Uruguaj (17.), Chorvátsko (18.)
  • 3. kôš: Dánsko (19.), Island (21.), Kostarika (22.), Švédsko (25.), Tunisko (28.), Egypt (30.), Senegal (32.), Irán (34.)
  • 4. kôš: Srbsko (38.), Nigéria (41.), Austrália (43.), Japonsko (44.), Maroko (48.), Panama (49.), Kórejská republika (62.), Saudská Arábia (63.)
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Neymar #MS 2018 vo futbale #žreb MS 2018 vo futbale