Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čech žijúci v Katare: Znalosti o futbale majú aj ženy. Kriminalita ako v Brazílii nehrozí

Futbalové majstrovstvá sveta 2022 v Katare budú po organizačnej stránke skvele zvládnuté, myslí si český marketingový expert Martin Jaroš, ktorý v Katare už päť rokov žije s rodinou. Stihol tak spoznať, akou prestížnou záležitosť je šampionát pre miestne obyvateľstvo.

18.11.2017 10:35
Dauha, MS 2022, Foto: ,
Panoráma katarskej Dauhy.
debata

„V Česku si ani nevieme predstaviť, aké je to pre Katarčanov dôležité. Berú to tak, že je to prvý šampionát pre Arabov, Blízky východ a celý región. Takže obhajujú dobrú povesť 300 miliónov ľudí. Pod takým tlakom to určite zorganizujú pekne,“ povedal Jaroš.

„Za tie roky som spoznal, že Katarčania sú prekvapivo schopní organizátori. Vedia si najať tých správnych ľudí. Miestnym v tomto verím viac, ako som veril Brazílčanom alebo Grékom. A aj tí nakoniec svoje veľké športové podujatia zvládli. Tu to bude ešte lepšie. Katar urobí aj salto, aby sa to všetkým ľuďom páčilo,“ myslí si Jaroš.

Pre jednu z najbohatších krajín sveta je navyše šport jednou z hlavných programových priorít, pretože chce rozhýbať obyvateľstvo. A práve populárny futbal je ideálnou metódou.

„Na šport tu majú takmer neobmedzené rozpočty. Chcú rozhýbať svojich obyvateľov, ktoré trpia sedavým životným štýlom. Tridsaťroční chlapi majú zničené chrbty, často aj cukrovku. Vláda preto tlačí šport a snaží sa ľudí ozdraviť. Šport je tu posadnutosť,“ vyhlásil Jaroš.

Zatiaľ čo na miestnu futbalovú ligu veľa fanúšikov nechodí, anglická a španielska liga sú veľmi sledované. Preto sa Katarčania tešia na tie najväčšie futbalové hviezdy.

„Aj katarské ženy majú až encyklopedické vedomosti o anglickej a španielskej lige. Keď po víkende prídem do práce, tak sa ma kolegyne pýtajú, či som videl, ako hrala Barcelona a kto skóroval za Osasunu. Ja pomaly ani neviem, čo to Osasuna je. Keď je v televízii El Clásico, tak mesto na dve hodiny utíchne. Futbal milujú a do majstrovstiev budú zbláznení,“ opísal rodák z Benešova.

Ukážka štadióna MS 2022 počas inšpekcie FIFA v... Foto: SITA/AP, Osama Faisal
Katar, MS 2022 Ukážka štadióna MS 2022 počas inšpekcie FIFA v Katare v roku 2010.

Počet obyvateľov krajiny a predovšetkým metropoly Dauha sa síce podľa Jaroša za päť rokov takmer zdvojnásobil, napriek tomu nepochybuje o tom, že Katar vybuduje infraštruktúru, aby mesto zvládlo nápor ďalšieho milióna fanúšikov.

„Ako je známe, tak v roku 2022 bude infraštruktúra perfektná. Prial by som si, aby sme v Česku stavali diaľnice takým tempom ako oni tu. Veľa si sľubujem od metra, ktoré tu stavajú po celom meste naraz. To by malo uľahčiť situáciu v doprave,“ verí Jaroš.

Teraz Katar reguluje dopravu napríklad tak, že niektorým povolaniam vôbec nevydá vodičský preukaz.

„Nás Európanov to prekvapí, ale sú tu desiatky profesií, ktoré nemôžu šoférovať. Typické povolania, ktoré nepotrebujú auto, sú napríklad kuchári či murári. Do práce ich vozia mikrobusmi. Týmto nariadením sa tu riešia zápchy. Je to iný svet,“ uviedol Jaroš.

Za veľké pozitívum Kataru navyše považuje fakt, že fanúšikovia sa vôbec nemusia báť kriminality, ako napríklad v roku 2014 v Brazílii.

„Katar má najnižšiu mieru kriminality na svete. Na krádeže či vreckárov zabudnite. Aj pre ženy je to tu úplne bezpečné. Ani neviem, kde máme kľúče od domu. Už vyše dva roky sme dom nezamkli. Nechávame ho otvorený aj keď ideme na dovolenku – keby sa napríklad do domu potreboval dostať údržbár,“ vyhlásil štyridsaťročný český marketér.

„Stále nerozumiem tomu, ako to s tou kriminalitou robia. Nie sú tu pritom tvrdé tresty či verejné popravy ako u susedov. Miestni ľudia majú dostatok peňazí, tak asi nepotrebujú kradnúť. A tí zo zahraničia sem jazdia pracovať, aby uživili rodinu. Keby niečo vykonali, tak ich Katar vyhostí a už tu v regióne práci nedostanú. Tým by si dosť pokazili život, takže sa im to neoplatí,“ dodal.

Withthe Emiri Cup

Príspevok, ktorý zdieľa Martin Jaros (@pan_jaros),

debata chyba
Viac na túto tému: #Katar #MS 2022 vo futbale