Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Provokácie i agresivita. Chorváti čelia gréckemu autobusu

Už niekoľko týždňov mohli premýšľať nad súpermi, ktorých vyzvú na ruských trávnikoch. Namiesto toho dnes večer začnú skladať postupový reparát.

09.11.2017 09:38
debata
Ivan Perišič by mal patriť medzi lídrov... Foto: SITA/AP, Frank Augstein
Ivan Perišič Ivan Perišič by mal patriť medzi lídrov Chorvátska v baráži o MS 2018.

Už pred začiatkom európskej kvalifikácie o účasť na futbalových MS 2018 bolo jasné, že jednou z najvyrovnanejších bude I-skupina. Experti predpokladali, že z nej priamo na šampionát postúpia Chorváti. Tí však zaváhali doma s Fínmi (1:1) a lacno predali svoju postupovú kožu Islanďanom.

„Mnoho vecí okolo nášho tímu nie je v poriadku. Nedokážeme sa zbaviť negatívnej atmosféry, ktorá panuje v šatni. Do júnového zápasu proti Islandu bolo všetko skvelé, ale v ostatných zápasoch sme uhrali chudobné výsledky. Situácia je zlá, priam katastrofálna. Ešte však máme jednu šancu na nápravu,“ vyhlásil pred časom pre Sportske Novosti chorvátsky kapitán Luka Modrič.

Reakcia na pravdivé informácie priamo z kuchyne Chorvátov na seba nenechala dlho čakať. Šéf tamojšieho futbalového zväzu a bývalá legenda Davor Šuker odvolal hlavného trénera Anteho Čačiča, ktorého nahradil Zlatko Dalič.

Na tom by nebolo nič neobvyklé, kontroverziu však rozpútalo načasovanie. Zmena na lavičke nastala pred ostatným duelom v skupine.

Veľkú skúšku Dalič zvládol. Jeho zverenci zdolali Ukrajinu 2:0 a dnes ich v Záhrebe čaká úvodný duel barážového dvojzápasu proti Grécku.

„Umlčali sme 70-tisíc Ukrajincov na štadióne v Kyjeve a to isté sa chystáme predviesť aj Grékom. Pýtal som sa viacerých expertov, ako ich môžeme zdolať a postúpiť tak na šampionát. Máme kvalitnejšie mužstvo, to je neodškriepiteľný fakt,“ hýri sebavedomím Dalič.

Chorváti hrali baráž štyrikrát, zakaždým uspeli. Od získania samostatnosti postúpili na deväť z jedenástich veľkých turnajov. Gréci sú však pre nich veľkým strašiakom, nezdolali ich už dve dekády.

„Na štadióne Maksimir nás bude čakať zaparkovaný grécky autobus. Budú si dávať pozor na strany, zostanú pevní v strede. Budú brániť čisté konto a ohrozovať nás dlhými loptami i protiútokmi. Všetci vieme, že neváhajú použiť aj špinavé zákroky, provokácie a agresivitu. Grékov sa nebojím, zvládneme to,“ ubezpečuje Dalič.

Vklad 51-ročného trénera vyzdvihla aj jedna z najväčších hviezd – Ivan Perišič.

„Nový kouč priniesol čerstvé myšlienky. Víťazstvo v prvom stretnutí nám uľahčí život. Gréci budú brániť, ale máme v rukáve dostatok tromfov,“ dodáva krídelník Interu Miláno.

Dnešný program
20.45 Chorvátsko – Grécko (Sport 1), Severné Írsko – Švajčiarsko (Sport 2).

Kto je ešte v hre o MS (20 krajín o 9 miesteniek)
Európa (8): Dánsko, Grécko, Írsko, Chorvátsko, Severné Írsko, Švajčiarsko, Švédsko, Taliansko
Južná Amerika (1): Peru
Severná a Stredná Amerika a karibská oblasť (1): Honduras
Ázia (1): Austrália
Afrika (8): Tunisko, DR Kongo, Maroko, Pobrežie Slonoviny, Senegal, Burkina Faso, Kapverdy, JAR
Oceánia (1): Nový Zéland

debata chyba
Viac na túto tému: #baráž #program #kvalifikácia MS 2018 vo futbale