Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vytvorí futbalový Jágr ďalší príbeh na dobrú noc?

Viacerým spoluhráčom by pokojne mohol byť otcom. Jedna z najväčších hviezd v egyptskom kádri Ramadan Sobhi zo Stoke City nebol ešte ani na svete, keď si hrajúca legenda krajiny pyramíd odkrútila reprezentačný debut. Klub, v ktorom predvádza nesporné umenie, je len o 17 rokov starší ako on.

13.10.2017 06:00
debata
Essam El-Hadary sa teší z postupu na MS 2018. Foto: Reuters, AMR ABDALLAH DALSH
El-Hadary Egypt Essam El-Hadary sa teší z postupu na MS 2018.

„Bol to najlepší brankár, akému som kedy čelil,“ priznal v roku 2012 bývalý kanonier Pobrežia Slonoviny a Chelsea Didier Drogba.

Essama El-Hadaryho v tom čase mnohí odpisovali. Najmä kvôli veku. O rok na to sa napokon rozhodol ukončiť reprezentačnú kariéru. Vidina neopakovateľného zážitku však bola silnejšia ako emotívne rozhodnutie. Dohnala ho až k famóznym výkonom. A Egypt vďaka nim na budúcoročný futbalový šampionát.

Bude chytať do 50?

Od jeho premiéry v reprezentačnom drese uplynulo 21 rokov. Zrejme nikto z popredných egyptských futbalových funkcionárov 26. marca 1996 nepredpo­kladal, že 188 centimetrov vysoký brankár bude ešte aj teraz privádzať súperových útočníkov do šialenstva. Pre tých, ktorí ho poznajú, to však nie je nič nové a ani prekvapujúce.

„Jeho mentalita, životný štýl i stravovacie návyky sú výnimočné,“ povedal jeho bývalý tréner Patrice Carteron.

„Predvádza neskutočné výkony, je to jeden z najdôležitejších brankárov nielen u nás, ale v celej Afrike. Myslím si, že by mohol chytať aj do päťdesiatky,“ pridal sa kouč egyptských brankárov Ahmed Nagy.

„Je prvý na tréningovom ihrisku a odchádza z neho posledný,“ povedal kormidelník Egypta Héctor Cúper pre Daily Mail.

Práve 61-ročný argentínsky stratég dal El-Hadarymu šancu po jeho konci reprezentačnej kariéry v januári 2013. Po viac ako roku bez štartu v národnom tíme vygumoval Bosnu a Hercegovinu (2:0).

Postupne dostával popri podstatne mladších kolegoch viac a viac príležitostí. Tú najdôležitejšiu skvele využil v júni 2016. V rozho­dujúcom kvalifikačnom stretnutí pomohol k víťazstvu 2:0 nad Tanzániou.

„Bol fenomenálny, predviedol niekoľko skvelých zákrokov,“ chválil Cúper svojho zverenca. „Pred dvoma rokmi bol pre nás brankárom číslo štyri, teraz bojuje o post jednotky,“ vravel vtedy Nagy.

Starší brat

Z náhradníka sa napokon stal kapitán a po finále na Africkom pohári národov 2017 v Gabone neohrozená jednotka. Pre El-Hadaryho to bol siedmy kontinentálny šampionát, päťkrát chytal finále. Hoci mu to tento rok proti Kamerunu nevyšlo (1:2), z ostatného turnaja odchádzal so skvelou bilanciou – 4 víťazstvá, 4 čisté kontá, 2 chytené penalty.

„Byť kapitánom ma napĺňa nesmiernou hrdosťou. Všetci chceme slúžiť našej krajine. Je to v našej náture. Všetci sme Egyptu sľúbili, že dokážeme niečo veľké. Hovorím spoluhráčom príbehy o úspešnej minulosti. O tom, ako sme niečo dokázali či vyhrali. Vyzeralo to ako príbehy na dobrú noc, ktoré počúvali ako deti. K veľkému úsiliu im dodávajú motiváciu. Starám sa o nich ako starší brat a dávam im priateľské rady,“ vravel gólman saudskoarabského Al-Taawounu pre BBC.

Bude Essam El-Hadary chytať do veku 50 rokov? Foto: Reuters, AMR ABDALLAH DALSH
El-Hadary Egypt Bude Essam El-Hadary chytať do veku 50 rokov?

Jeho rodičovská terapia zo zažitými futbalovými legendami na spoluhráčov zabrala. Faraónov, ako znie prezývka reprezentácie, dostala po takmer 30 rokoch na tretí svetový šampionát (1934 a 1990).

„V mojej kariére som dosiahol takmer všetko. Získal som 37 trofejí, zažil množstvo skvelých chvíľ, napríklad víťazstvo nad majstrami sveta z Talianska na Pohári konfederácií FIFA 2009. Jediná vec, ktorá mi chýba, je účasť na svetovom šampionáte,“ vysvetlil.

El-Hadary nevynechal v kvalifikácii ani minútu. Ak presvedčí Cúpera a ten ho v Rusku postaví na čo i len chvíľku do bránky, stane sa najstarším futbalistom v histórii majstrovstiev sveta. Vo veku 45 rokov prekoná kolumbijského kolegu – brankára Faryda Mondragóna (43 rokov na MS 2014).

„Môj vek ma nezaujíma, trénujem tak tvrdo, ako keby som mal dvadsať,“ uistil El-Hadary.

„Prišiel čas zahrať si na majstrovstvách sveta. Premýšľal som nad tým každý deň. Keď som raňajkoval i šiel spať. Snáď sa môj najväčší sen naplní,“ zaželal si.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #MS 2018 Rusko #Essam El-Hadary