Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Pred 40 rokmi poslednýkrát kopol do lopty. Pelé sa lúčil proti Santosu

Trojnásobný majster sveta Pelé (76) je podľa mnohých ankiet a množstva odborníkov najlepším futbalistom histórie. Za 19 rokov aktívnej kariéry tento brazílsky loptový kúzelník nastrieľal celkovo 1283 gólov v 1366 zápasoch. Pred 40 rokmi, 1. októbra 1977, nastúpil naposledy do profesionálneho zápasu. S milovanou hrou sa rozlúčil v drese newyorského Cosmosu v zápase proti 'svojmu' Santosu.

30.09.2017 11:44
debata
Pelé v súboji s Georgeom Bestom v máji 1976. Foto: SITA/AP
Pelé Best MLS Pelé v súboji s Georgeom Bestom v máji 1976.

Pelé, vlastným menom Edson Arantes do Nascimento, začal hrať futbal ako 11-ročný za mužstvo AC Baurú. O štyri roky neskôr ho doporučili FC Santosu s tým, že z neho bude najslávnejší hráč všetkých čias. A Santosu zostal verný až do roku 1974.

Už ako 16-ročný získal korunu domáceho kráľa strelcov, o rok neskôr po prvý raz obliekol dres národného tímu a na MS 1958 v Švédsku prispel piatimi gólmi vrátane dvoch vo finále k premierovému triumfu Brazílie.

O štyri roky neskôr v Čile sa pri bezgólovej remíze s Československom už ako hlavná hviezda „kanárikov“ zranil a úspešnú obhajobu sledoval iba z lavičky. Na šampionáte v Anglicku v roku 1966 na neho poľovali obrancovia súpera a ich brutálne fauly rozhodcovia často prehliadali.

Okopaný a znechutený útočník chcel s medzinárodným futbalom skončiť, napokon však vydržal do ďalšieho MS. V Mexiku opäť naplno predviedol svoje umenie a doviedol brazílske mužstvo k zisku tretieho titulu.

Na konci roku 1970 bol ako prvý futbalista v histórii vyhlásený za najlepšieho športovca sveta. Za reprezentáciu naposledy nastúpil v roku 1971. V roku 1974 ohlásil koniec kariéry, ale napokon si ju ešte predĺžil až do roku 1977, keď súhlasil s angažmán v klube New York Cosmos. Výrazne tak prispel k popularizácii futbalu v USA.

debata chyba
Viac na túto tému: #pelé #Diego Maradona #New York Cosmos #FC Santos