Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Začnete konečne hrať? Srbi počúvli trénera a sú na prahu postupu do Ruska

Srbská futbalová reprezentácia zvládla jednu z najdôležitejších skúšok v kvalifikácii o postup na MS 2018 do Ruska.

06.09.2017 10:09
Aleksandar Mitrovič, Foto: ,
Futbalisti Srbska oslavujú s fanúšikmi víťazstvo v Írsku. Dres im hodil aj Aleksandar Mitrovič.
debata

„Orli“ triumfovali v utorňajšom dueli v Írsku 1:0, upevnili si líderskú pozíciu v D-skupine a sú blízko účasti na budúcoročnom „mundiale“.

Srbom stačí na postupovú definitívu získať tri body v niektorom z októbrových duelov proti Rakúsku a Gruzínsku. Mužstvo trénera Slavoljuba Muslina vedie tabuľku „déčka“ s 18 bodmi. A keďže najbližší prenasledovatelia Wales (14) a Írsko (13) nastúpia proti sebe v záverečnom kvalifikačnom kole, triumfom nad „zelenou armádou“ si Srbsko zabezpečilo minimálne barážovú 2. priečku. Tú však v danej chvíli nechce, túži sa do Ruska prebojovať ako víťazi skupiny.

„Ešte nám chýba jedno víťazstvo a postúpime. Som presvedčený, že hráči pristúpia k zostávajúcim dvom zápasom zodpovedne a urobia posledný krok, ktorý býva najťažší. Sme blízko cieľa. Srbsko nehralo na predchádzajúcich troch veľkých turnajoch, účasť v Rusku by bola veľkým úspechom. Prispelo by to k progresu futbalu v našej krajine,“ vyhlásil Muslin podľa portálu Blic Sport.

Rozhodujúci moment zápasu na Aviva Stadium v Dubline sa zrodil v 55. min, keď sa po priťuknutí Filipa Kostiča prezentoval výstavným „angličákom“ ľavý obranca Aleksandar Kolarov. Srbi dohrávali iba s desiatimi hráčmi. V 68. min stopér Nikola Maksimovič „skosil“ v čistej šanci domáceho Daryla Murphyho a videl červenú kartu.

V závere, keď už Srbi mali vyčerpanú kvótu troch striedaní, sa navyše zranil obranca Jagoš Vukovič. Muslin to vyriešil šalamúnsky – zadáka poslal na hrot a odtiaľ do defenzívy stiahol útočníka Aleksandara Prijoviča. „Možno ma niektorí budú kritizovať, ale na posledných päť minút som to musel urobiť,“ doplnil srbský kouč.

Šesťdesiatšty­riročný rodák z Belehradu prezradil, že nebol spokojný s prvopolčasovou hrou svojho tímu. Tá sa mu pozdávala až po zmene strán. „Cez prestávku som sa v šatni opýtal hráčov, či môžu konečne začať hrať futbal, pretože sme si nepočínali dobre. V druhom polčase to bolo lepšie, nepočítam posledných 15 minút, keď sme mali vylúčeného a zraneného hráča. Možno som v minulosti zažil aj náročnejšie stretnutia, ale už si ich nepamätám. Tento duel bol rozhodne jeden z najdôležitej­ších,“ skonštatoval Muslin.

„Bola to skutočná bitka, poriadne to ani nebol futbal. Bojovalo sa ako v Premier League, no po veľmi náročnom zápase sme sa priblížili šampionátu v Rusku. Neodohrali sme najlepšie stretnutie, ale dosiahli sme dobrý výsledok a sme spokojní. Všetko ide správnym smerom. Dúfame, že sa nám podarí vyhrať ešte aspoň jeden duel a spečatíme tak postup na MS,“ vyhlásil ofenzívny klenot Srbov Dušan Tadič.

„Zaznamenali sme najdôležitejšie víťazstvo v tomto kvalifikačnom cykle a urobili obrovský krok k postupu. Táto generácia hráčov si zaslúži hrať na MS. Pevne verím, že si účasť na turnaji v Rusku zabezpečíme už v najbližšom súboji v Rakúsku a následne proti Gruzínsku v Belehrade to oslávime s našimi priaznivcami,“ poznamenal srbský kapitán Branislav Ivanovič, ktorý hral na MS 2010 v JAR.

Domáci kormidelník Martin O'Neill bol po zápase sklamaný. Íri pod jeho vedením prehrali vôbec prvýkrát v domácom prostredí, sériu deviatich duelov bez prehry preťali v tom najnevhodnejšom čase. Naďalej platí, že Íri ešte nikdy nevyhrali nad Srbmi – k trom remízam pridali druhú prehru.

„Do zápasu sme vstúpili perfektne a odohrali fantastický prvý polčas. Dobre sme si vymieňali loptu, akurát škoda, že sme nestrelili žiaden gól. Cez prestávku som bol presvedčený, že to po zmene strán zlomíme. Z prehry som sklamaný. Na hráčov som však hrdý. Najdôležitejšie je to, že sme stále v hre o postup,“ vyhlásil 65-ročný rodák zo Severného Írska.

debata chyba
Viac na túto tému: #srbská futbalová reprezentácia #kvalifikácia MS 2018 vo futbale