Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bez zaváhania. Belgickí diabli držia v rukách miestenku do Ruska

Futbalová reprezentácia Belgicka je šiestou v poradí, ktorá už má istotu účasti na budúcoročných majstrovstvách sveta v Rusku.

04.09.2017 08:31
Belgicko Futbal Foto: ,
Belgická futbalová radosť.
debata

„Červení diabli“ definitívne spečatili postup v nedeľňajšom dueli H-skupiny európskej časti kvalifikácie v Aténach, domácich Grékov zdolali 2:1. Tím španielskeho kouča Roberta Martíneza má na svojom konte 22 bodov a s predstihom sa stal víťazom celej skupiny.

Pred Belgičanmi mali istú účasť na záverečnom turnaji MS 2018 iba usporiadateľské Rusko, Brazília, Irán, Japonsko a Mexiko.

„Som šťastný, že sme sa kvalifikovali. Je to veľký úspech. Postup na MS je skvelý pre nás aj pre fanúšikov,“ vyhlásil podľa webu lalibre.be kormidelník Belgičanov Martínez.

Štyridsaťštyriročný niekdajší tréner Wiganu či Evertonu priznal, že jeho mužstvo nepodalo na Štadióne Gergiosa Karaiskakisa v Pireu optimálny výkon.

„V Grécku sme nehrali tak ako obvykle, ale som spokojný s mentalitou a nasadením, ktoré sme predviedli. Napriek tomu, že sme nehrali dobre, sme sa k výhre dopracovali bojovnosťou. Musíme vyzdvihnúť aj súpera. Svojou hrou destabilizoval tú našu, rýchly brejky domáceho mužstva nás dostávali do ťažkostí. Nebol to najlepší deň, ale hráči ukázali, že chcú bojovať o víťazstvo. Keď hráte zle a vyhráte, je to ešte lepšie,“ doplnil Martínez, ktorý Belgičanov prevzal po minuloročných ME vo Francúzsku.

Gréci sa prezentovali sympatickou hrou. V úvode stretnutia sa dokonca mohli ujať vedenia, ale ďalekonosná strela Konstantinosa Stafylidisa aj s prispením hosťujúceho gólmana Thibauta Courtoisa pristála na ľavej žrdi belgickej bránky.

Všetky presné zásahy za zrodili až v záverečnej dvadsaťminútovke. Najskôr v 70. min poslal hostí do vedenia prudkou delovkou obranca Jan Vertonghen, v 73. min vyrovnal ľavačkou z voleja José Zeca, no okamžite po rozohrávke kanonier Manchestru United Romelu Lukaku presnou hlavičkou zblízka rozhodol – 1:2.

„V predstihu sme si zaistili účasť na MS v Rusku. Odviedli sme dobrú prácu a môžeme byť šťastní. Možno nie za výkon v Grécku, ale z celkového pohľadu určite,“ skonštatoval zadák Tottenhamu Hotspur Jan Vertonghen.

„Zákrok pri strele Stafylidisa bol jeden z najlepších v mojej brankárskej kariére. Loptu som reflexívne vytlačil prstami na žrď. Gréci vedeli, že musia vyhrať. Zvlášť po tom, ako vo štvrtok doma iba remizovali s Estóncami (0:0). Snažili sa útočiť a pred svojou šestnástkou boli pevní. Naše mužstvo hralo príliš pomaly, ale musím povedať, že stav ihriska nám nedovolil futbal na jeden dotyk,“ vyhlásil belgický brankár Thibaut Courtois.

Zverenci trénera Michaela Skibbeho po nedeľňajšej prehre klesli v tabuľke „háčka“ na 3. miesto (13 bodov) za Bosnu a Hercegovinu (14). Nevzdávajú sa však nádeje na účasť v baráži. Grécko vo zvyšných dvoch stretnutiach nastúpi na Cypre a doma proti Gibraltáru.

„Chcel by som zablahoželať Belgicku k postupu. Protivník ukázal len zopár pekných momentov. My sme hrali lepšie v obrane, boli sme rýchlejší smerom dopredu, vytvorili si viac príležitostí, no aj tak sme neuspeli. Dúfam, že Belgicko nadviaže na toto víťazstvo aj v najbližšom zápase s Bosnou a Hercegovinou. Ešte môžeme skončiť druhí v skupine, ale už nesmieme stratiť žiadne body. Belgicko už síce postúpilo, ale som si istý, že Roberto Martínez nevypustí októbrový zápas v Bosne a Hercegovine,“ povedal 52-ročný rodák z nemeckého Gelsenkirchenu Michael Skibbe.

debata chyba
Viac na túto tému: #belgická futbalová reprezentácia