Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čo sa to deje, Oranjes? Holanďania sa potápajú, po ME im uniknú asi aj MS

Futbalisti Francúzska zvíťazili vysoko 4:0 nad hráčmi Holandska vo štvrtkovom zápase európskej časti kvalifikácie o postup na majstrovstvá sveta 2018 do Ruska. Vicemajstri "starého kontinentu" sa opäť prepracovali na prvé miesto v A-skupine.

01.09.2017 10:20
Arjen Robben Foto: ,
Holanďan Arjen Robben sa snaží zblokovať strelu Francúza Paula Pogbu.
debata

Doterajší lídri Švédi „padli“ v Bulharsku, keď na Národnom štadióne Vasila Levského v Sofii podľahli tesne 2:3, sú na druhej priečke. V treťom dueli tejto skupiny Luxemburčania zdolali Bielorusov 1:0.

„Les Bleus“ na parížskom Stade de France dominovali. Už v 14. min ich nasmeroval za triumfom Antoine Griezmann. V záverečnej dvadsaťminútovke, keď už Holanďania hrali bez vylúčeného Kevina Strootmana, sa dvakrát presadil záložník AS Monako Thomas Lemar a svojho premiérového zásahu v reprezentácii sa dočkal aj talentovaný mladík Kylian Mbappé.

Čestvá posila Paríža St. Germain sa vo veku 18 rokov a 8 mesiacov stala najmladším strelcom francúzskeho národného mužstva od 11. novembra 1963, keď vo farbách „trikolóry“ skóroval Georges Lech (18 rokov a 5 mesiacov, pozn.).

„Bol to pre nás úspešný duel, skvelé dobrodružstvo. Holanďania sa mohli ujať vedenia zásluhou Robbena. Keď súper ‚išiel do desiatich‘, predviedli sme mnohé pekné veci. Vysoké víťazstvo je dielo kolektívneho úsilia. Švédi prehrali v Bulharsku, čo pre nás nie je zlé, takže sa konečne môžeme zaoberať iba sebou. Do konca kvalifikácie hráme ešte o deväť bodov,“ povedal podľa L'Équipe francúzsky kouč Didier Deschamps.

Defenzívny záložník domáceho mužstva N'Golo Kanté mal po stretnutí vo štvrti St. Denis radosť, že štvrtkové zápasy najviac „zahrali do kariet“ práve Francúzom. „Osud máme v našich rukách. Máme pred sebou ešte tri zápasy, musíme vyhrať dva. Dúfam, že to dokážeme čo najskôr,“ skonštatovala opora anglického šampióna FC Chelsea.

„Prehra Švédov nás dostala do ešte výhodnejšej pozície. Musíme však zostať koncentrovaní až do konca, zvyšné tri stretnutie budú nesmierne dôležité,“ nadviazal stopér FC Barcelona Samuel Umtiti.

Ako referuje štatistické twitterové konto OptaJohan, Holandsko utrpelo v Paríži svoju historicky najťažšiu prehru v súťažných vystúpeniach s výnimkou zápasov na OH. Portál ruského denníka Sport Express dodal, že štvrtkový výprask 0:4 je najvyššou prehrou „Oranjes“ od roku 1961, keď rovnakým výsledkom podľahli susedom z Beneluxu – Belgičanom.

Holanďania ako držitelia bronzových medailí z MS 2014 si prehrou veľmi skomplikovali situáciu a je reálne, že sa nepredstavia na druhom veľkom turnaji za sebou – chýbali aj na ME 2016. Ich tréner Dick Advocaat po prehre neskrýval sklamanie a uznal kvalitatívny rozdiel v podaní oboch tímov.

„Proti silnému francúzskemu mužstvu sme nemali žiadnu šancu. Možno v prvom polčase sme ešte odolávali, ale celkovo sme nehrali dobre a Francúzsko si toto víťazstvo zaslúžilo. Chceli sme protivníkovi uchmatnúť bod, ale bol pre nás príliš silný. Nevešiame však hlavy – ak vyhráme naše posledné tri zápasy, skončíme druhí a budeme hrať baráž,“ povedal 69-ročný rodák z Haagu.

Bulhari proti Švédom opäť potvrdili svoju nevyspytateľnosť. Zároveň zostali verní svojej doterajšej výsledkovej schéme v eliminácii MS 2018, keď vonku nezískali ani bod a na domácej pôde sú naďalej stopercentní. S dvanástimi bodmi môžu stále pomýšľať na svoju prvú účasť na MS od roku 1998. V 16. vzá­jomnom meraní síl dosiahli iba tretie víťazstvo nad „troma korunkami“, prvé od roku 1967. Navyše, prelomili aj streleckú nemohúcnosť, keďže v ostatných siedmich dueloch proti tomuto súperovi ani raz neskórovali.

„Štatistiky sa nás netýkajú. Vo futbale sú tradície na to, aby sa porušovali. Moji chlapci ukázali veľkú oddanosť, nevypustili ani jeden súboj. Je to sladké víťazstvo. Sľubujem, že aj v nedeľu v Holandsku budeme hrať takto,“ povedal podľa webu gong.bg bulharský kouč Petar Chubčev.

Tabuľka A-skupiny:
1. Francúzsko 7 5 1 1 15:5 16
2. Švédsko 7 4 1 2 14:7 13
3. Bulharsko 7 4 0 3 12:14 12
4. Holandsko 7 3 1 3 13:10 10
5. Bielorusko 7 1 2 4 4:12 5
6. Luxembursko 7 1 1 5 7:17 4
debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Holandsko #Bulharsko #Švédsko