Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zápasy pravdy. Ožije český sen o Rusku?

Nádej. Zrejme najskloňovanejšie slovo ostatných dní v českom futbale. Tamojšia reprezentácia ju buď oživí, alebo pre ňu definitívne zhasne.

31.08.2017 12:00
Česko futbal Foto: ,
Českých futbalistov čakajú zápasy pravdy.
debata

Zápasy pravdy. Aj tak označujú české médiá súboje, ktoré čakajú v kvalifikácii majstrovstiev sveta 2018 na zverencov Karla Jarolíma. Česi sú v kritickej situácii a nutne potrebujú bodovať. Nebudú to však mať jednoduché. Zajtra vyzvú v pražskom Edene majstrov sveta z Nemecka, v pondelok pocestujú na pôdu ambiciózneho Severného Írska.

„Dúfam, že aj po týchto stretnutiach budeme mať šancu na druhé miesto v skupine. Uvedomujeme si, že čelíme súperovi z kategórie najnáročnejších. Mrzelo by ma však, keby sme šli do zápasu so strachom. Potešilo by ma, keby boli Nemci pre mojich hráčov tou pravou výzvou, aby pre dobrý výsledok urobili maximum,“ hovorí Jarolím pre idnes.cz.

Jeho zverenci vedia, na čom sú. Po nevydarenom vstupe do kvalifikácie nabrali v C-skupine výraznú stratu. Za suverénnymi Nemcami, ktorí dosiaľ nezaváhali, zaostávajú o deväť bodov, za Severnými Írmi o štyri.

V prípade, že zajtra neuspejú, môže ich manko s veľkou pravdepodobnosťou narásť už na sedem bodov. Ich hlavný rival v boji o druhú priečku cestuje na pôdu outsidera zo San Marína.

„Nevravím, že zápas s Nemeckom nie je podstatný, kľúčové je však pre nás stretnutie v Severnom Írsku. Tam si nemôžeme dovoliť ani remízu, musíme zvíťaziť,“ upozorňuje Jarolím.

Česi sa zatiaľ v bojoch o Rusko trápia. Na prvé víťazstvo museli čakať až do štvrtého zápasu. V ňom zdolali doma Nórsko (2:1). Druhý trojbodový (a zároveň povinný) zápis zaznamenali v San Maríne (6:0). Zakopli však pred vlastnými fanúšikmi so Severným Írskom a najmä s Azerbajdžanom (oba 0:0).

Stratu sa pokúsia dohnať v druhej časti kvalifikácie. Útočiť budú z pozície outsidera, čo napokon môže byť pre Čechov výhoda. „Nemáme čo stratiť. Najmä v súboji s Nemcami. Nebudeme predsa hovoriť, že sme lepší ako oni,“ tvrdí Jarolím.

Aj on verí, že Česi oživia sen o Rusku. Napokon, zatiaľ čo na európskych šampionátoch štartujú pravidelne, na svetový sa prebojovali v ére samostatnosti dosiaľ len raz. Pred jedenástimi rokmi nechýbali na nemeckých štadiónoch.

Program kvalifikácie (20.45)

Dnes, A-skupina: Bulharsko – Švédsko, Francúzsko – Holandsko (Sport 1), Luxembursko – Bielorusko, B: Maďarsko – Lotyšsko, Portugalsko – Faerské ostrovy, Švajčiarsko – Andorra, H: Belgicko – Gibraltár, Cyprus – Bosna a Hercegovina, Grécko – Estónsko. Zajtra, C: Česko – Nemecko (ČT 4 Sport), Nórsko – Azerbajdžan, San Maríno – Severné Írsko, E: Kazachstan – Čierna Hora, Dánsko – Poľsko (Sport 1), Rumunsko – Arménsko.

debata chyba
Viac na túto tému: #česká futbalová reprezentácia #Karel Jarolím #MS 2018 Rusko