Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Muža zodpovedného za útok na autobus Dortmundu obvinili z pokusu o vraždu

Nemeckí prokurátori obvinili z pokusu o vraždu muža, podozrivého z bombového útoku na autobus futbalového tímu Borussie Dortmund pred úvodným zápasom štvrťfinále Ligy majstrov s AS Monako z 11. apríla 2017.

29.08.2017 15:08
Dortmund, autobus Foto: ,
Zničený autobus Borussie Dortmund.
debata (1)

Na 28-ročného podozrivého, ktorého identifikovali ako Sergeja W., podali dortmundskí prokurátori žalobu v utorok na mestskom štátnom súde. Muž s dvojakým nemecko-ruským občianstvom čelí obvineniam z pokusu o vraždu, spôsobenia explózie a ublíženia na zdraví.

Tri explózie zasiahli autobus futbalového tímu Borussia Dortmund 11. apríla večer, keď sa hráči viezli z dortmundského hotela na úvodné stretnutie štvrťfinále futbalovej Ligy majstrov 2016/2017 s tímom AS Monaco. Zápas sa mal odohrať na štadióne klubu Borussia.

Pri útoku utrpel zranenia ruky hráč Dortmundu, španielsky stopér Marc Bartra, ktorý sa následne podrobil operácii. Zranil sa tiež policajt, ktorý autobus sprevádzal na motocykli. Stretnutie odohrali o deň neskôr. Dortmund prehral 2:3, v odvete podľahol francúzskemu tímu 1:3 a so súťažou sa rozlúčil.

Prípad najskôr vyšetrovala Nemecká spolková prokuratúra, neskôr ho však prenechala dortmundským úradom, keďže čin nemal teroristický motív. Pôvodne ho vyšetrovatelia pripisovali na účet islamského terorizmu, neskôr sa ukázalo, že si podozrivý muž vzal päťcifernú pôžičku s cieľom zarobiť na poklese akcií Borussie. Vyšetrovateľov sa snažil zaviesť falošnými stopami indikujúcimi spojenie s islamským terorizmom.

Zápas Ligy majstrov napokon zrušili. Foto: Reuters, Ralph Orlowski
Dortmund, výbuch, Zápas Ligy majstrov napokon zrušili.
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Borussia Dormund