Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jakubech čaká na šancu v Lille a drží palce Trnave

Mladý slovenský futbalový brankár Adam Jakubech (20) má za sebou premiéru v drese svojho nového zamestnávateľa Olympique Lille. Zatiaľ iba v rezervnom tíme, ktorý v nižšej súťaži na pôde Furiani Agliani remizoval 1:1.

17.08.2017 12:00
Adam Jakubech Foto: ,
Adam Jakubech.
debata

Už najbližší víkend by si mohol odkrútiť aj premiéru v prvom mužstve v domácom ligovom stretnutí s Caen. V uplynulom kole Lille odohralo v Štrasburgu kuriózny zápas, keď rozhodca za bezgólového stavu vylúčil brankára Maignana a keďže hostia už nemohli striedať, polhodinu dochytali hráči z poľa: najskôr útočník De Préville, po ňom obranca Amadou. Inkasovali tri góly a v druhom zápase sezóny si Olympique pripísal prehru 0:3.

Lille má teraz k dispozícii dvoch mladých brankárov – okrem vás ešte rovnako starého Koffiho z Burkina Faso. Očakávate, že dostanete v základnej jedenástke prednosť?

Myslím si, že takto otázka nestojí. Som v klube niečo viac ako dva týždne a nerátam s tým, že mi dá tréner prednosť pred Koffim. Na rozdiel odo mňa absolvoval celú prípravu. Potrebujem ešte čas na aklimatizáciu.

Dá sa už zostava vytušiť z prípravy a tréningov v tomto týždni?

To ani nie. Ešte len začíname v tomto týždni s tréningmi a prípravou na najbližší zápas. Hovorím len vlastný názor. Nemá to logiku, aby som dostal prednosť, som v klube naozaj veľmi krátko a tu to nefunguje tak ako na Slovensku. Koffi má síce ako ja dvadsať rokov, ale do tímu prišiel o niečo skôr, ovláda jazyk, čo je tiež dôležité.

Brankár sa musí dorozumievať so spoluhráčmi. Robíte nejaké pokroky vo francúzštine?

Od septembra začnem s intenzívnejším učením jazyka v kurze. Bez toho to nepôjde, keďže v klube sa hovorí len po francúzsky a po španielsky. Už som zistil, že kým nebudem ovládať jazyk, budem to mať veľmi-veľmi ťažké.

Váš futbalový život sa zmenil. Ako vnímate novú realitu?

Je to radikálna zmena, učím sa, zvykám si. Chvíľu to ešte potrvá. Úroveň je, samozrejme, podstatne vyššia. Vo všetkých oblastiach, aj v tréningovom procese, vo všetkom ako mužstvo funguje.

V nedeľu zažilo Lille v ligovom súboji raritu, dohrávalo zápas bez brankára. Ako to prijali v klube? Aké má tento netradičný moment dozvuky?

Nič mimoriadne sa nedialo. Z tejto situácie sa veda nerobila, už sa to ani nerozoberá. Pozeráme sa dopredu, na najbližší zápas.

Boli ste s mužstvom v Štrasburgu alebo ste situáciu, keď brankár Maignan hodil loptu do súpera a dostal po hodine hry červenú kartu, sledovali len v televízii?

Samozrejme, viem, čo sa stalo, ale na zápase som nebol. Práve v tom čase hralo naše béčko svoj zápas a dostal som šancu v základnej zostave. Mal som z toho radosť. V hre boli iní brankári, tréner uprednostnil mňa.

Prvé mužstvo vedie známy argentínsky tréner Marcelo Bielsa. Ako vás prijal?

Je to veľká osobnosť. Jeho tréningy sú na vysokej úrovni, ale počas nich príliš s hráčmi nekomunikuje, má svojich asistentov, plnia jeho pokyny, organizujú všetky činnosti. Ja som s hlavným koučom ešte ani príliš nedebatoval, všetko vybavujem s trénerom brankárov.

Predchádzajúce sezóny ste strávili v trnavskom Spartaku. Ten výborne odštartoval nový ročník. Sledujete bývalých spoluhráčov aspoň na diaľku?

Samozrejme, blahoželám chlapcom k dobrým výsledkom, veľmi sa z nich teším. Keď sa to dá a nemám iný klubový program, sledujem zápasy na počítači. Takže mám prehľad. Som v kontakte s viacerými kamarátmi z trnavského klubu, s bývalým spoluhráčom Lukášom Greššákom komunikujem takmer denne.

Je vám trochu ľúto, že ste odišli v čase, keď to Spartaku ide?

Som rád, že sa mu darí a želám mu, aby to mužstvu vydržalo až do konca sezóny. Nech vyhrá všetky zápasy.

Ak by bol Spartak úspešný, mali by ste na tom maličký podiel aj vy. V prvom zápase ste nastúpili ešte v jeho drese a vyhrali ste bez inkasovaného gólu…

(smiech) Je to tak, ak získame titul, budem mať na ňom nejaký podiel aj ja… Stále sa cítim trochu aj súčasťou trnavského mužstva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #OSC Lille #Adam Jakubech