Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šialená suma za Neymara. Je to reakcia trhu, vraví expert Tokoš

Futbalista Neymar má v FC Barcelona zmluvu do roku 2021, ale podľa všetkého opustí katalánsky klub. Paríž Saint Germain a jeho katarskí majitelia sú pripravení splniť výstupnú klauzulu v Neymarovom kontrakte a zaplatiť odstupné vo výške 222 miliónov eur.

04.08.2017 05:00
Neymar Foto: ,
Fotografia futbalistu Neymara je takmer na každej titulke španielskych novín.
debata (10)

Brazílčan sa stane najdrahším futbalistom planéty. O ekonomických a právnych súvislostiach prestupu a o tom, čo môže priniesť vo svetovom futbale, sme hovorili s dlhoročným hráčskym agentom a odborníkom na športové právo Jozefom Tokošom.

Ak zloží parížsky klub sumu 222 miliónov, nemá už Barcelona na Brazílčana nárok a definitívne ho stratí?

Nepoznám presné znenie Neymarovej zmluvy. V prípade, že sa obe strany, to znamená FC Barcelona a Neymar, dohodli už pri podpise, že ak iný klub zaplatí za hráča čiastku, ktorú si určili, platnosť kontraktu sa končí. Hráč môže podpísať novú zmluvu s iným klubom.

Obsahuje každá hráčska zmluva pasáž, v ktorej sa hovorí, za akú sumu môže hráč okamžite odísť?

Takzvané výkupné klauzuly sú dnes úplné bežné. Na rozdiel od iných krajín je v Španielsku „a clausúla de rescisión“ povinnou súčasťou zmluvy. Tiež sa za túto prax prihováram. Dáva právnu istotu a je to jasný spôsob ukončenia zmluvy. Prirodzene, ak je táto časť dobre napísaná a obojstranne nepriestrelná. Myslím si, že potom je to priaznivá situácia pre obe strany.

V čom?

Klub získa istotu, že nezinkasuje v čase platnosti kontraktu nižšiu sumu. Súčasný systém transferov je postavený na takzvanej zmluvnej stabilite. To znamená, že hráč – na rozdiel od bežného zamestnanca – nemôže kedykoľvek bez následkov jednostranne ukončiť zmluvu. Musel by vyplatiť klubu finančnú kompenzáciu a za istých okolností by mu hrozili aj športové sankcie. Na druhej strane sa stáva, že futbalista zotrváva v klube proti svojej vôli, chce prestúpiť, ale klub ho nepustí. Toto je spôsob, ako sa už dopredu dohodnúť.

Laikovi sa zdá, že pri najväčších hviezdach sa stanoví extrémne vysoká čiastka, takpovediac hausnumero len preto, aby ju nik nemohol vyplatiť a hráč by nemohol bez súhlasu klubu predčasne odísť…

Môže to tak byť. Klub navrhne sumu zdanlivo veľmi-veľmi extrémne vysokú a nepredpokladá, že ju niekto zloží. S jej výškou však musí súhlasiť aj hráč, bez neho by to nešlo. Ak sa tak stane, potom je právne všetko v poriadku. V dnešnej dobe má zmluva tri základné piliere – dĺžku platnosti, plat hráča a podmienky, za akých môže predčasne odísť. Posledný sa dá najľahšie zabezpečiť definovaným presnej sumy.

Dresy Neymara vo fanshope FC Barcelona... Foto: SITA/AP, Manu Fernandez
Neymar Dresy Neymara vo fanshope FC Barcelona prestávajú byť aktuálne.

Zdá sa však, že Barcelonu možnosť Neymarovho odchodu zaskočila…

Ide o mimoriadne vysokú čiastku a zaregistroval som aj vážnu námietku a požiadavku, aby parížsky klub doložil, že vyplatením tejto sumy nepríde k porušeniu finančných pravidiel fair-play. To znamená, že aj na príjmovej strane musia byť dodržané stanovené princípy FIFA a UEFA.

Na tvorbe hráčskych zmlúv sa podieľate často. Dávate do nich výstupné sumy?

Ak sa dá, tak vždy, najmä ak ide o dlhodobé kontrakty. Ako som už povedal, mne sa táto prax pozdáva. Samozrejme, ide o peniaze v absolútne neporovnateľných výškach ako v Neymarovom prípade.

Aký je váš názor na takú šokujúcu výšku odstupného?

Neymar má marketingový potenciál, v tomto rebríčku je tretí za Ronaldom a Messim. Ak beriem posledné najvyššie sumy, ktoré kluby za prestupy vyplatili, napríklad Manchester za Pogbu vlani 105 miliónov a za Neymara by teraz ponúkali odstupné medzi 120 – 150 miliónmi eur, znamenalo by to, že transfer kopíruje vývoj trhu. Nárast je však príliš významný. Ak sa bavíme o nejakom ekonomickom benefite, je veľmi otázne, či tie peniaze môže dostať klub späť. Je to aj veľké riziko, ak by sa futbalista zranil a dlhší čas by nehral. Očakávam, že v riešení tohto problému sa zapotia nejaké renomované poisťovne.

Je taká suma normálna a morálna?

Vyzerá ako exces. Je šialená. Ale je to reakcia trhu, vzťah ponuka – dopyt. Dôležité je, či je všetko v súlade s pravidlami a či Paríž Saint Germain preukáže, že pravidlá finančného trhu neporušil. To sa nestane okamžite, ale po hodnotení dlhšieho obdobia. Musí zostať pod drobnohľadom. Pozornosť by som upriamil aj na iné prestupy a sumy, napríklad odchody hráčov do Číny od 40 do 70 miliónov eur alebo aj mnohé iné, v ktorých boli hráči – v porovnaní s Neymarom aj priemerní – výrazne nadhodnotení.

Pred Neymarom sú v športovej hierarchii Messi a Ronaldo. Tí zostávajú vo svojich kluboch. Čo to signalizuje?

To, že Ronaldo a Messi neboli aktuálne dostupní na trhu. Vždy platí, aký je postoj hráča, bez jeho súhlasu by sa nijaký prestup neuskutočnil. A Brazílčan je aj mladší ako spomenutá dvojica. Aj to zohráva úlohu. Pre majiteľov parížskeho klubu môže byť 200-miliónový Neymar z marketingového pohľadu zaujímavejší ako štyria 50-miliónoví hráči. A vysolili by rovnakú sumu.

Myslíte si, že sa môže takáto investícia vrátiť?

To sa ťažko zhodnocuje a teraz to ani nik presne nevypočíta. V Paríži v najbližších týždňoch a mesiacoch budú vedieť len zrátať, koľko Neymarových dresov a v akej hodnote predali. Možno jeho príchod naláka ďalších talentovaných hráčov, ktorí dajú prednosť Parížu pred Barcelonou. Možno pritiahne nových reklamných partnerov. O niečom sa musíme baviť o tri-štyri roky, aby sme všetko dobre posúdili. Potom sa uvidí, či Paríž získa tri tituly za sebou a nedá domácej konkurencii šancu a k tomu vyhrá Ligu majstrov…

Neymar na miniturnaji v Brazílii. Foto: Reuters, LEONARDO BENASSATTO
Neymar Neymar na miniturnaji v Brazílii.

Môže ísť zo strany Paríža St. Germain aj o demonštráciu sily, aby ukázal, že na to má a jeho ciele sú najvyššie?

Pochopiteľne. Vývoj akiste potvrdí, že jeho hedlajny budú znieť, že ide útočiť na francúzsky titul i na triumf v Lige majstrov. Bude sa sústreďovať na to, že s Neymarom a jeho závratným prestupom sa začína nová éra. Je to zlomová situácia, pretože v minulosti sa nestávalo, aby niekto z Realu či Barcelony na vrchole športovom i marketingovom, na špici popularity odchádzal do Paríža či iných klubov. Bolo to vždy opačným smerom.

Trh sa dynamizuje. Je tento prestup potvrdením trendu alebo len úlet? Môžeme očakávať v krátkom čase podobné prestupy?

Je to pokračovanie trendu, ale v ňom ide o priveľký, neprirodzený skok. Všetko by bolo v súlade s vývojom trhu – ak by suma nepresiahla 130 – 150 miliónov eur. V najbližšom období nik túto čiastku neprekoná. Ani keby prestupoval Messi či Ronaldo. Ak Neymar zmení dres za avizovanú sumu, prinesie to aj negatívne javy. Budú sa prehlbovať rozdiely medzi úzkou špičkou futbalistov a ostatnými hráčmi, budú sa navzájom rýchlo vzďaľovať.

Vengloš: Výstupná klauzula môže byť dvojsečná zbraň

Skúsený hráčsky agent Juraj Vengloš, ktorý spolupracuje so špičkovými slovenskými futbalistami pripomína, že výstupné klauzuly a vyplácanie extrémnych súm stanovených v zmluvách je čoraz častejšou praxou.

„Minulý rok sa to začalo a teraz sa popustila uzda fantázie. Za týchto podmienok odišiel aj Pogba do Manchestru alebo Higuaín do Juventusu. Ak je v zmluvách uvedená suma, ktorá umožní hráčovi odísť a nájde sa záujemca, ktorý ju zaplatí, klub je povinný uvoľniť hráča. Ak, samozrejme, má aj on záujem odísť. Keď je v zmluve uvedená suma 222 miliónov eur a niekto ju zloží, klub neobíde zle a futbalista ho opustí,“ vysvetlil Vengloš.

Vengloš sa domnieva, že nielen čiastka za Neymarov odchod, ale aj odstupné v niektorých iných prestupoch sú prehnané. Nemyslí si však, že by mal byť určený strop. „Nie som zástanca tohto riešenia, ale mal by vládnuť zdravý rozum. Tieto veci sa dejú, lebo ani UEFA a FIFA to nijako neohraničujú. Vážnym problémom je skutočnosť, že aj za hráčov, ktorí nepatria do úplnej špičky, sa vyplácajú desiatky miliónov eur, čo je absolútne neadekvátne,“ tvrdí.

Podľa neho sa tento trend začal v Číne a pokračuje ďalej. „Najmä v Španielsku sa dávali do zmlúv astronomické sumy, aby si hráča poistili na celé obdobie. Aj v Neymarovom prípade sa stanovila suma, o ktorej si všetci mysleli, že nikdy nebude vyplatená, ale zdá sa, že už to neplatí. UEFA však teraz dosť stráži aj finančné pravidlá fair play, ale myslím si, že ak do toho Paríž pôjde, tak sa bude usilovať, aby ich dodržal.“

Vengloš zastupuje aj v súčasnosti najlepšieho i najdrahšieho slovenského futbalistu Mareka Hamšíka. Nepotvrdil, ale ani nevyvrátil, či kapitán SSC Neapol má v zmluve výstupnú klauzulu.

„Tento údaj sme nezverejňovali a ani ja to neurobím, rešpektujem dohodu. Vo všeobecnosti platí, že to môže byť aj dvojsečná zbraň. Je to individuálne, niekdy sumu do zmluvy dáme, inokedy nie. Ak taká suma v zmluve figuruje, môže niekedy brzdiť záujemcov a ak tam nie je, dá sa zavše jednoduchšie dohodnúť transfer,“ doplnil manažér.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Neymar #Paríž St. Germain #Jozef Tokoš