Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Španieli odmietli platbu za Neymara. Macron už gratuloval arabskému šejkovi

Vedenie španielskej ligy odmietlo prijať platbu rekordných 222 miliónov eur za prestup brazílskeho útočníka Neymara z Barcelony do Parížu St. Germain.

03.08.2017 14:12
Neymar Foto: ,
Dresy Neymara vo fanshope FC Barcelona prestávajú byť aktuálne.
debata (1)

Konkrétny dôvod zatiaľ neuviedlo, šéf súťaže Javier Trebas však nedávno vyhlásil, že transfer by mohol porušiť pravidlá finančnej fair play UEFA.

Podľa nich by nemali výdavky klubov prekročiť 70 percent príjmov, ale podľa agentúry Reuters nemá európska futbalová únia v úmysle Neymarovmu transferu vopred zabrániť.

Denník Marca navyše informoval o tom, že vedenie španielskych profesionálnych súťaží nemá právomoc prestup zastaviť, pretože suma môže byť zaplatená priamo klubu a nie cez sprostredkovateľa.

O Neymarovom odchode z Barcelony informoval klub aj hráčov agent v stredu s tým, že Paríž St. Germain zaplatí výstupnú klauzulu 222 miliónov eur. Prestup brazílskeho reprezentanta by tak viac ako zdvojnásobil doterajší rekord, ktorý patrí záložníkovi Paulovi Pogbovi. Za neho Manchester United zaplatil Juventusu 105 miliónov.

Radosť z transferu dvadsaťpäťročného futbalistu už okrem iného vyjadrili francúzske daňové úrady, pretože s údajným platom 550-tisíc eur týždenne by mal Neymar do štátnej kasy priniesť 37,5 milióna eur ročne. „Je lepšie, keď takýto futbalista bude platiť dane u nás ako niekde inde,“ citoval denník Figaro ministra pre verejné financie Geralda Darmanina.

Medzitým už aj prezident Francúzska Emmanuel Macron privítal pravdepodobný príchod brazílskeho futbalistu do Paríža. Hlava štátu sa stretla v utorok s prezidentom PSG Nasserom al-Khelaifim na charitatívnej akcii a gratulovala mu k „dobrej správe“. Šéf klubu odpovedal iba širokým úsmevom.

Problém nie je suma, ale dôsledky

Podľa renomovaného portugalského trénera Josého Mourinha je výška prestupovej sumy za 25-ročného kanoniera v poriadku. Doterajšie maximum drží jeho francúzsky zverenec Paul Pogba, za ktorého anglický Manchester United vlani vysolil 105 miliónov eur.

„Keď sme ho získali, vravel som, že nie je drahý. Sú nimi tí, ktorí stoja veľa, ale nemajú požadovanú kvalitu. Teraz bude viac hráčov stáť sto, päťdesiat, šesťdesiat miliónov – to je problém. Nemyslím si, že Neymar je drahý. Ide o jedného z najlepších hráčov na svete, komerčne je tiež veľmi atraktívny. Problémom nie je Neymar – problémom sú dôsledky,“ citoval Mourinha server goal.com.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Neymar #fc barcelona #Paríž St. Germain