Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Do futbalového Komárna tečú veľké milióny. Priamo od Orbána

Futbalové kluby na Slovensku dlhodobo živoria, nevyplatené mzdy hráčom, chátrajúce štadióny, taká je realita v niektorých tímoch dokonca aj v republikových súťažiach.

28.07.2017 10:08 , aktualizované: 17:14
debata (36)
Viktor Orbán na snímke z apríla 2010 ako... Foto: SITA/AP, MTI, Laszlo Beliczay
Viktor Orbán Viktor Orbán na snímke z apríla 2010 ako žongluje s loptou.

Problémy sa črtali aj u druholigového nováčika KFC Komárno. Z klubu, ktorý desiatky rokov hrával iba v okresných súťažiach, pred začiatkom ligy vycúval hlavný sponzor. Kompetentní hľadali pomoc. Najprv na Slovensku a potom v Maďarsku.

Tá napokon prišla z Budapešti. Priamo od maďarskej vlády. A nie hocijaká, kabinet Viktora Orbána poslal prostredníctvom maďarského futbalového zväzu miestnemu KFC až šesť miliónov eur. Prvá o tom informovala Televízia Joj.

Štedrá investícia má pomôcť skultúrniť prostredie na komárňanskom štadióne. A ten to neodkladne potrebuje. Hlavná tribúna bola skolaudovaná v roku 1996 a zelený trávnik lemuje ovál s čiernou škvárou z roku 1961. Okrem toho sa má vybudovať vyhrievaný trávnik, vedľajšie ihrisko s umelou hracou plochou, rekonštrukciou vraj prejdú aj zanedbané šatne.

Na stav areálu sa prišla pred pár týždňami pozrieť aj zástupkyňa maďarskej vlády. Netrvalo dlho a prišla aj pozitívna odpoveď.

Informácia o veľkom balíku peňazí predstaviteľov tímu mimoriadne potešila. Aj podpredsedu klubu Bélu Szüllőa. „Vo februári sme začali zháňať finančné zdroje na obnovu štadióna. Netajím, hľadali sme aj v Maďarsku. Vzhľadom k tomu, že šport je v Komárne v ťažkej finančnej situácii, musíme byť radi za každý zdroj, z ktorého môžeme čerpať peniaze na rozvoj. To platí aj pre komárňanský futbal,“ poznamenal.

"Komárno konečne niečo bude mať. Staráme sa o vyše 200 detí, dospelí budú hrať druhú ligu,“ teší predsedu KFC Komárno Juraja Barátha. "Keď u nás peniaze nie sú, čo máme robiť? A verte, že sme žiadali aj na Slovensku, na papieri nám bolo dokonca aj prisľúbené. Tu sme však nakoniec nedostali nič,“ dodal.

Finančnú injekciu dostala aj prvoligová Dunajská Streda. Tri milióny z maďarskej štátnej kasy však DAC nepoužije na financovanie výstavby modernej arény, ale podporu mládežníckej akadémie. Mimochodom, na otváracom zápase z časti zrekonštruovaného štadióna sedel vlani v novembri vedľa majiteľa klubu Oszkára Világiho práve Orbán.

Ten je známy svojou vášnou pre najpopulárnejší šport na svete. Do maďarského futbalu dlhobo pumpuje miliardy forintov, veľkolepý štadión si dokonca doprial aj priazmo za bránami svojho rodinného domu v dedinke Felcsút, kde vyrastal. Za arénu, ktorej kapacita dvojnásobne prevyšuje počet obyvateľov obce, neváhal z peňazí daňových poplatníkov zaplatiť 12,4 milióna eur.

A ešte jedna ilustrácia Orbánovho vplyvu na futbalové prostredie. V júni maďarská reprezentácia, ktorá si mimochodom pred rokom urobila na európskom šampionáte vynikajú meno, zahanbujúco prehrala v Andore. Tímu, ktorému v rebríčku FIFA patrila až 186 pozícia, podľahla 0:1. Fiasko však neniesli ťažko iba nároční fanúšikovia, ale aj samotný premiér. A to až tak, že výsledok prirovnal k porážke s Osmanskou ríšou v bitke pri Moháči v roku 1526.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #KFC Komárno