Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Zatkli prezidenta Kráľovskej španielskej futbalovej federácie

Polícia zatkla prezidenta Kráľovskej španielskej futbalovej federácie (RFEF) Ángela Maríu Villara Llonu, jeho syna Gorku Villara a ďalšich troch členov exekutívy RFEF v súvislosti s antikorupčným vyšetrovaním.

18.07.2017 11:20 , aktualizované: 20:58
Ángel María Villar, španielsko Foto: ,
Prezident Kráľovskej španielskej futbalovej federácie Ángel María Villar.
debata

Orgán činný v trestnom konaní (Guarda Civil) informoval, že Villara, jeho syna a ďalších troch mužov v utorok ráno zadržali pri razii v sídle federácie. Villar je prvý viceprezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) i Európskej futbalovej únie (UEFA). Polícia informovala, že medzi tromi mužmi sú viceprezident Kráľovskej španielskej futbalovej federácie pre ekonomiku Juan Padron, ďalej prezident a sekretár regionálneho futbalového zväzu pre Tenerife.

Celkovo bolo zadržaných 5 ľudí v rámci vyšetrovania finančných záležitostí federácie. Šesťdesiatsedem­ročný Ángel María Villar Llona stojí na čele futbalovej federácie krajiny od roku 1988. Počas jeho mandátu dosiahlo Španielsko najväčšie futbalové úspechy – titul majstrov sveta (2010) a dva triumfy na ME (2008 a 2012).

Do exekutívy UEFA ho zvolili pred 25 rokmi a do rovnakého orgánu v rámci FIFA pred 19 rokmi. Bol vplyvnou osobou v právnych a rozhodcovských komisiách oboch inštitúcií, vnímaný skôr ako polarizujúca osobnosť. Jeho syn pracoval v posledných rokoch pre juhoamerickú futbalovú konfederáciu (CONMEBOL). Predtým pôsobil ako prominentný právnik v Madride, pomáhal napríklad aj Albertovi Contadorovi pri neúspešnom odvolaní sa na Športovom arbitrážnom súde po tom, ako cyklista prišiel o víťazstvo na Tour de France 2010 po pozitívnom dopingovom teste.

Villara a jeho spolupracovníkov podozrievajú z falšovania dokumentov, korupcie medzi jednotlivcami a zo sprenevery. V máji ho zvolili už 8. krát na čelo federácie, pričom nemal protikandidáta. Zvýhodňovanie regionálnych riaditeľov z peňazí španielskej federácie má byť jedným z dôvodov vyšetrovania.

Španielsky minister školstva, kultúry a športu Ínigo Méndez de Vigo povedal štátnej televízii, že „v Španielsku sa plnenie zákonov vyžaduje, pre všetkých sú rovnaké a nikto nie je nad nimi.“ UEFA vo vyhlásení uviedla, že vie o správach týkajúcich sa pána Villara, ale v tejto chvíli ich nekomentuje.

Španielska futbalová federácia zrušila uprostred veľkého protikorupčného vyšetrovania zasadnutia, na ktorých mala rozhodnúť o programe domácej futbalovej súťaže. V stanovisku na webe federácie sa uvádza, že zasadnutia, ktoré boli naplánované od stredy do piatku, boli presunuté „na nový dátum“.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ángel María Villar Llon #Kráľovská španielska futbalová federácia