Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zatkli prezidenta Kráľovskej španielskej futbalovej federácie

Polícia zatkla prezidenta Kráľovskej španielskej futbalovej federácie (RFEF) Ángela Maríu Villara Llonu, jeho syna Gorku Villara a ďalšich troch členov exekutívy RFEF v súvislosti s antikorupčným vyšetrovaním.

18.07.2017 11:20 , aktualizované: 20:58
Ángel María Villar, španielsko Foto: ,
Prezident Kráľovskej španielskej futbalovej federácie Ángel María Villar.
debata

Orgán činný v trestnom konaní (Guarda Civil) informoval, že Villara, jeho syna a ďalších troch mužov v utorok ráno zadržali pri razii v sídle federácie. Villar je prvý viceprezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) i Európskej futbalovej únie (UEFA). Polícia informovala, že medzi tromi mužmi sú viceprezident Kráľovskej španielskej futbalovej federácie pre ekonomiku Juan Padron, ďalej prezident a sekretár regionálneho futbalového zväzu pre Tenerife.

Celkovo bolo zadržaných 5 ľudí v rámci vyšetrovania finančných záležitostí federácie. Šesťdesiatsedem­ročný Ángel María Villar Llona stojí na čele futbalovej federácie krajiny od roku 1988. Počas jeho mandátu dosiahlo Španielsko najväčšie futbalové úspechy – titul majstrov sveta (2010) a dva triumfy na ME (2008 a 2012).

Do exekutívy UEFA ho zvolili pred 25 rokmi a do rovnakého orgánu v rámci FIFA pred 19 rokmi. Bol vplyvnou osobou v právnych a rozhodcovských komisiách oboch inštitúcií, vnímaný skôr ako polarizujúca osobnosť. Jeho syn pracoval v posledných rokoch pre juhoamerickú futbalovú konfederáciu (CONMEBOL). Predtým pôsobil ako prominentný právnik v Madride, pomáhal napríklad aj Albertovi Contadorovi pri neúspešnom odvolaní sa na Športovom arbitrážnom súde po tom, ako cyklista prišiel o víťazstvo na Tour de France 2010 po pozitívnom dopingovom teste.

Villara a jeho spolupracovníkov podozrievajú z falšovania dokumentov, korupcie medzi jednotlivcami a zo sprenevery. V máji ho zvolili už 8. krát na čelo federácie, pričom nemal protikandidáta. Zvýhodňovanie regionálnych riaditeľov z peňazí španielskej federácie má byť jedným z dôvodov vyšetrovania.

Španielsky minister školstva, kultúry a športu Ínigo Méndez de Vigo povedal štátnej televízii, že „v Španielsku sa plnenie zákonov vyžaduje, pre všetkých sú rovnaké a nikto nie je nad nimi.“ UEFA vo vyhlásení uviedla, že vie o správach týkajúcich sa pána Villara, ale v tejto chvíli ich nekomentuje.

Španielska futbalová federácia zrušila uprostred veľkého protikorupčného vyšetrovania zasadnutia, na ktorých mala rozhodnúť o programe domácej futbalovej súťaže. V stanovisku na webe federácie sa uvádza, že zasadnutia, ktoré boli naplánované od stredy do piatku, boli presunuté „na nový dátum“.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ángel María Villar Llon #Kráľovská španielska futbalová federácia