Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lobotka vymenil dážď za slnko. V pondelok ho uvedú vo Vigu

Stanislav Lobotka v nedeľu krátko popoludní sedel na pláži malebného mesta Vigo v Galícii a obedoval so svojím manažérom Branislavom Jašurkom.

16.07.2017 22:24
Stanislav Lobotka Foto:
Stanislav Lobotka.
debata (1)

Jeden z lídrov futbalovej dvadsaťjednotky na nedávnom európskom šampiónate v Poľsku prestúpil z dánskeho FC Nordsjaelland do Celty Vigo, ktorá v minulom ročníku obsadila v najvyššej španielskej súťaži 13. miesto a v novej bude mať vysoké ambície.

Prestup za 4,5 milióna eur

„Som veľmi šťastný. Prvé dojmy sú výborné, stretol som milých ľudí, som v krásnom prostredí. Dva roky v zime a v upršanom regióne mi stačili. Chcem si teraz užiť teplejšie počasie a slnko. Môžem porovnať, kde to bude lepšie,“ smial sa 22-ročný trenčiansky rodák. V pondelok ráno ho predstavia novým spoluhráčom a vzápätí absolvuje svoj prvý tréning. O 12.30 ho čaká mediálne privítanie v novom pôsobisku.

„Nemôžem sa dočkať, teším sa, že sa stretnem s trénermi, spoznám chalanov a začnem naplno trénovať. Už mi to chýba. Zatiaľ som na štadióne nebol, len v klubovej centrále, kde boli rokovania,“ doplnil slovenský stredopoliar.

Lobotka podpísal zmluvu do leta 2022. Odstupné za hráča sa vyšplhalo do výšky 4,5 milióna eur (k tomu výrazné percentá z ďalšieho transferu). V zmluve nechýba ani výkupná suma – kto by chcel talentovaného Slováka získať, musí zaplatiť 35 miliónov eur.

„Mojou hlavnou úlohou bude sa čo najskôr aklimatizovať v nových podmienkach, vybojovať si miesto v zostave a čo najviac mužstvu pomôcť k dobrým výsledkom,“ zdôraznil Lobotka.

Celta bola jasná priorita

Celta predstavuje klub s takmer storočnou tradíciou, najvyššie skončila v domácej súťaži pred pätnástimi rokmi (štvrtá). V minulom ročníku Európskej ligy ju v semifinále vyradil po veľkom boji neskorší víťaz Manchester United.

Klub opäť siahol do dánskej ligy, v aktuálnom kádri sú traja Dáni (Andrew Hjulsager, Pione Sisto, Daniel Wass), ale v tíme Celestes, ako prezývajú hráčov Celty, majú popri Španieloch prevahu najmä Juhoameričania.

„Takúto ligu, takýto klub sme si vysnívali. Celta spĺňa naše predstavy o tom, v akom tíme by mal Stano po Trenčíne a Nordsjaellande pôsobiť,“ tvrdí Branislav Jašurek.

Nezakrýva, že Lobotka mal viacero ponúk, aj z iných dobrých klubov. „Bol o neho veľký záujem. Konkrétnu ponuku sme dostali z Palerma, ale aj zo Stuttgartu, Mainzu, interes prejavil Galatasaray, informovali sa aj ďalší. Akonáhle však prišla ponuka z Celty, bola to pre nás absolútna jednotka,“ priblížil manažér.

Na prestupe intenzívne pracoval od ME do 21 rokov. „Hráča sme najprv ponúkli do sto klubov, ozvalo sa nám dvadsať, vybrali sme najlepších. To je naša práca, ale do Viga sa predal Stano, on ukázal kvalitu. Bude to teraz zasa najmä o ňom. Jeho transfer je jeden z najvyšších v histórii klubu, verím, že aj jeho pozícia je dobrá. Bude potrebovať nejaký čas na adaptáciu, čaká ho silná konkurencia, aj na jeho postoch. Nebude to jednoduché, ale verím, že to zvládne a presadí sa.“

Jakubech odmietol Southampton

Jašurek pripomína, že od zajtra si bude jeho chránenec hľadať vo Vigu bývanie, čo by však nemal byť problém. Manažér sa sústredí tento týždeň na ďalšie rokovania.

Jeho hráčmi sú ďalší mladí reprezentanti, ktorí boli v slovenskom kádri na ME do 21 rokov. V hre sú prestupy brankára Adama Jakubecha z Trnavy a obrancu Róberta Mazáňa zo Žiliny.

„Zatiaľ je to otázka rokovaní. Napríklad Jakubech nemá záujem urobiť prestup za každú cenu. Odmietol Southampton z anglickej Premier League, kde by však pôsobil ako brankárska trojka a chytal za výber do 23 rokov. To však nie je jeho ambícia, chce ísť do klubu, kde bude bojovať o post jednotky. O to náročnejšie je zabezpečiť jeho prestup, ale cením si jeho prístup, vie, čo chce,“ vysvetlil Jašurek.

Podľa jeho informácie by mohol Jakubech zamieriť do Francúzska alebo Španielska a Mazáň do Nemecka.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Stanislav Lobotka #celta vigo