Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tichý a rafinovaný. Nemecký hrdina nemá nervy

Keď sedí v šatni, medzi ostatnými spoluhráčmi, nemá plné ústa slov. Je skôr tichý, zadumaný, utiahnutý do seba. V okamihu, keď vkročí na ihrisko, mení sa na dravca s inštinktom zabijaka.

03.07.2017 09:28
Lars Stindl Foto: ,
Lars Stindl.
debata

Vytiahnutý z tmy

Pozvánka do reprezentačného výberu? V ňu Lars Sindl možno už ani nedúfal. Pred Pohárom konfederácií FIFA sa jej však kapitán futbalistov Mönchengladbachu dočkal. Vo veku 28 rokov.

Priebeh turnaja ukázal, že Joachim Löw, tréner nemeckého národného tímu, urobil jedno z kľúčových rozhodnutí. Pri hľadaní nových tvárí vyniklo najviac spomedzi všetkých práve to Stindlovo.

Rodák so Speyeru sa stal najlepším strelcom podujatia (spolu s krajanmi Timom Wernerom a Leonom Goretzkom), ktoré sa zakaždým koná rok pred svetovým šampionátom. Posledný zo svojich troch gólov strelil vo finálovom súboji s Čile. Išlo o jediný presný zásah zápasu, po ktorom sa Nemci prvýkrát v histórii tešili zo zisku prestížnej trofeje.

„Vytiahli sme ho kdesi z tmy. Teraz je však na výslní. Pozornosť si absolútne zaslúži. S výkonmi, aké predviedol na turnaji, som mimoriadne spokojný,“ chválil svojho zverenca Löw. Stindlova veľká chvíľa prišla po dvadsiatich minútach hry. Nemusel síce predviesť nič výnimočné (loptu poľahky poslal do prázdnej bránky), no v správnej chvíli bol na správnom mieste.

„V tom je jeho sila. Lars je nesmierne rafinovaný hráč, zdobí ho nadštandardná inteligencia. Navyše, skvele sa vie orientovať v priestore. Zároveň je veľkou osobnosťou. Je síce utiahnutý, no dostatočne sebavedomý. Absolútne nás presvedčil o svojich kvalitách. Takého hráča sme hľadali,“ nešetril Löw slovami chvály.

Nový Götze?

Stindlovi dal príležitosť po tom, ako zažiaril v uplynulej sezóne. Útočník, ktorý nosí v reprezentácii na drese číslo trinásť, má za sebou najlepšie obdobie v kariére. Mönchangladbachu pomohol osemnástimi gólmi – jedenástimi v domácej súťaži, dvomi v pohári i v Lige majstrov a tromi v Európskej lige.

„Stindl je pre nás kľúčový hráč. V našich plánoch na najbližšie roky zohráva mimoriadne doležitú úlohu,“ povedal o ňom pred časom Max Eberl, športový riaditeľ Mönchengladbachu.

V klube si Stindl vydupal neohroziteľné postavenie. Zdá sa, že tesne pred tridsiatkou sa môže stať aj stabilným členom národného tímu. Nemecké médiá o ňom píšu, že by mohol byť novým Mariom Götzem – toho pred časom označovali za jeden z najväčších talentov v dejinách nemeckého futbalu. Za jeho zlaté dieťa.

Stindl si síce musel na pozvánku do reprezentácie počkať podstatne dlhšie (Götze debutoval v osemnástich rokoch), no uviedol sa skvele. V šiestich zápasoch strelil tri góly. Všetky na Pohári konfederácii.

„Pri zakončení je absolútne pokojný. Akoby nemal nervy,“ uviedol Löw na adresu rodáka zo Speyeru.

Nie div, že futbaloví experti v krajine aktuálnych majstrov sveta špekulujú, že do Ruska by sa mohol Stindl o rok vrátiť. Na podstatne dôležitejšiu akciu – majstrovstvá sveta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pohár konfederácie 2017 #Lars Stindl