Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tragédia v Hillsborough: Obvinili 6 ľudí, polícia stále čelí podozreniam

V súvislosti s tragédiou na sheffieldskom futbalovom štadióne Hillsborough, v ktorej bolo v roku 1989 ušliapaných 96 fanúšikov, obvinili šiestich ľudí.

28.06.2017 13:57
debata
zväčšiť Kvety, dresy a šály na liverpoolskom štadióne... Foto: SITA/AP, Peter Kemp
Hillsborough, Liverpool Kvety, dresy a šály na liverpoolskom štadióne Anfield necelý týždeň po tragédii v Hillsborough v apríli 1989.

Podľa agentúry Reuters je medzi nimi aj David Duckenfield, ktorý na štadióne na severe Anglicka zodpovedal za policajnú akciu. Obvinili ho z neúmyselného zabitia.

Duckenfield velil policajtom z grófstva South Yorkshire, ktorí sa 15. apríla 1989 starali o bezpečnosť na štadióne pri semifinále Anglického pohára medzi Liverpoolom a Nottinghamom. Najväčšia tragédia v dejinách britského športu sa stala v liverpoolskom sektore.

Duckenfield čelí obvineniu zo zabitia 95 ľudí, spôsobeného hrubou nedbanlivosťou. Vtedajšieho šéfa polície grófstva South Yorkshire Normana Bettisona obvinili zo zneužitia verejného úradu kvôli údajnému klamstvu po nešťastí. Právneho zástupcu polície obvinili zo snahy o marenie výkonu spravodlivosti v súvislosti s manipuláciou výpoveďou svedkov počas vyšetrovania.

Britská prokuratúra zvažovala obviniť za Hillsborough 23 ľudí. Nové prešetrenie udalostí nariadil v decembri 2012 najvyšší súd po dlhoročných protestoch príbuzných obetí, ktorí nesúhlasili s tvrdením, že išlo o nešťastnú náhodu a že na vine bolo aj správanie niektorých fanúšikov.

Porota vlani v apríli rozhodla, že tragédia bola spôsobená policajnou nedbanlivosťou. Vyšetrovanie príčin nešťastia odhalilo množstvo pochybení v zaistení bezpečnosti aj pri následnom zásahu záchranárov. Panuje tiež podozrenie, že polícia sa snažila kryť vlastné pochybenia.

Popri 96 ušliapaných fanúšikov sa pri osudnom zápase zranilo ďalších 766 ľudí. Tragédia sa stala po tom, ako sa do sektora na státie na už takmer plnom štadióne snažilo dostať viac ako 2000 fanúšikov Liverpoolu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Hillsborough