Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

FIFA po takmer troch rokoch zverejnila správu o vyšetrovaní korupcie

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) v utorok zverejnila prostredníctvom svojho webu správu vyšetrovateľa Michaela Garciu, ktorý skúmal možnú korupciu v súvislosti s voľbou dejísk majstrovstiev sveta v rokoch 2018 (Rusko) a 2022 (Katar).

27.06.2017 19:11
Michael Garcia Foto: ,
Michael Garcia.
debata

K zverejneniu správy došlo až za nového vedenia etickej komisie FIFA v zložení Maria Claudia Rojasová, Vassilios Skouris. Predošlí zástupcovia spomenutého orgánu Cornel Borbély a Hans-Joachim Eckert dlhodobo odmietali správu odtajniť pre verejnosť napriek výzvam osobností na čele s prezidentom FIFA Giannim Infantinom.

Etická komisia mala v pláne zverejniť 430-stranový Garciov report neskôr, no vzhľadom na to, že k dokumentu sa dostali nemeckí novinári, rozhodli sa správu zdieľať hneď, aby nedošlo k šíreniu nepresných informácii.

Michael Garcia, niekdajší šéf vyšetrovacej komory etickej komisie FIFA, v septembri 2014 odovzdal výsledky svojho vyšetrovania Hansovi-Joachimovi Eckertovi. Nemecký sudca o dva mesiace neskôr oznámil, že väčšina z jedenástich krajín, ktoré sa uchádzali o organizáciu MS 2018 a 2022 porušili pravidlá, no zároveň vyhlásil, že dané priestupky neovplyvnili výsledky hlasovania.

Garcia krátko na to Eckertove tvrdenia spochybnil a rezignoval na svoju funkciu. FIFA napokon rozhodla, že nové voľby o usporiadanie predmetných šampionátov nevyhlási.

debata chyba
Viac na túto tému: #Michael Garcia