Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Podvod storočia v Gijóne. V hanebnom valčíku mali prsty Nemci

S troškou irónie môžeme tvrdiť, že mladí nemeckí futbaloví reprezentanti sa majú od koho učiť. Pakt o neútočení, ktorý vznikol na ihrisku v zápase Nemecko - Taliansko vo finálovom turnaji majstrovstiev Európy do 21 rokov v Krakove a doplatili naň mladí slovenskí futbalisti, má svoju historickú kontinuitu.

26.06.2017 21:30
debata (13)
zväčšiť Fanúšikovia z Alžírska počas zápasu NSR -... Foto: SITA/AP
1982, Alžírsko Fanúšikovia z Alžírska počas zápasu NSR - Rakúsku vyťahujú peniaze a demonštrujú tak, čo si o stretnutí myslia.

Podvod storočia, ako zavše označuje futbalová história zápas na majstrovstvách sveta 1982 v Španielsku, v ktorom sa stretlo Nemecko a Rakúsko, mal v nedeľu presne 35 rokov. Zápas, ktorý vzbudil nevôľu v celom futbalovom svete sa odohral 25. júna 1982 v Gijóne.

V predvečer výročia, 24. júna 2017, si podobnú hanbu neodpustili ani následovníci niekdajších nemeckých reprezentantov. Súčasní mladíci v tom čase neboli na svete, ale uplynulú sobotu zohrali podobnú frašku. Po obojstranne pasívnej hre bez záujmu útočiť Taliani vyhrali 1:0. Tímy si zrežírovali výsledok, ktorý im obom zabezpečil semifinálový postup na úkor Slovenska.

Pred 35 rokmi išlo ešte o podujatie vyššieho rangu. Španielsky denník El Comercio po ňom priniesol správu: Dvadsaťšesť občanov NSR a Rakúska sa dopustilo krádeže 12 miliónov pesiet od 40-tisíc divákov. Takto referoval o zápase NSR – Rakúsko v druhej skupine MS 1982.

Osud Nemcov, ktorí na šampionáte napokon postúpili až do finále, visel v Španielsku na vlásku. V ich drese nechýbali také legendy ako Breitner, Magath, Littbarski, Hrubesch, Rummenigge, Matthäus a na rakúskej strane Koncilia, Prohaska, Krankl… Futbal sa hral len dvadsať minút a potom už nič.

Nemci predtým šokujúco podľahli Alžírsku a hrozilo, že nepostúpia zo skupiny. V nej v poslednom zápase proti Rakúsku museli vyhrať. Postupové ambície však živili aj ich súperi Rakúšania – mohli prehrať, ale iba jednogólovým rozdielom. Zápas sa „náhodou" skončil 1:0 pre Nemcov. Gól strelil Horst Hrubesch už v 11. minúte a odvtedy sa hráči tmolili po ihrisku bez zjavného záujmu o hru. Trápna fraška sa úspešne odvíjala za asistencie škótskeho rozhodcu Valentineho a sledovala ho futbalová generalita na tribúne a celý svet v priamom prenose.

Škandalózny zápas Nemecka s Rakúskom na MS 1982

Šéf alžírskeho futbalu Alemi Sekkal, ktorého tím takto potupne vymazali z ďalšej hry, hovoril o komplote a pred koncom zápasu otrávený opustil čestnú lóžu. Vzápätí podal protest na Medzinárodnú futbalovú federáciu (FIFA) a požiadal o vylúčenie oboch mužstiev – NSR a Rakúska – z turnaja. Osud takéhoto protestu bol aj vtedy veľmi otázny. Alžírčania to vedeli, nečakali na verdikt, zbalili sa a odleteli domov. „Ak náš protest FIFA prijme, o dve hodiny sme späť," vyhlásil Sekkal.

Protest zamietli. Predseda organizačnej komisie šampionátu, Nemec Hermann Neuberger vyhlásil: „Chápem rozhorčenie divákov v Gijóne i pri obrazovkách. Nijaké pravidlo však nebolo porušené. Nikde nie je stanovené, v akom tempe majú mužstvá hrať."

Na tento postup neboli hrdí ani v Rakúsku či Nemecku, kritizovali to aj médiá oboch krajín. Rakúsky denník Kurier namiesto správy o zápase nechal na športovej stránke veľkú bielu plochu. Španielsky El País skonštatoval, že to bol „hanebný rakúsko-nemecký valčík".

Oba tímy sa bránili, že išlo iba o taktiku. Francúzsky tréner Michel Hidalgo, ktorému evidentne nechýbal zmysel pre čierny humor, ironicky navrhol, aby obe mužstvá dostali Nobelovu cenu za mier…

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia do 21 rokov #ME 2017 hráčov do 21 rokov #futbalový škandál