Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

VIDEO: Pred štvrťstoročím napísali Dáni svoju najkrajšiu futbalovú rozprávku

Víťazstvo futbalistov Dánska vo finále majstrovstiev Európy 1992, ktoré sa odohralo pred 25 rokmi, 26. júna 1992, bolo jedným z najväčších prekvapení v medzinárodnom futbale posledných desaťročí.

25.06.2017 10:04
Peter Schmeichel, Thomas Doll, Torben Piechnik Foto: ,
Dáni Peter Schmeichel (vľavo) a Torben Piechnik (vpravo) s Thomasom Dollom z Nemecka v repríze finále ME 1992 pred piatimi rokmi v Kodani.
debata

Dáni sa totiž na záverečný turnaj do Švédska dostali až ako náhradník za Juhoslávii, ktorá bola kvôli sankciám OSN za vojnový konflikt zo šampionátu vylúčená. O svojej účasti na ME sa dozvedeli len týždeň pred začiatkom turnaja.

Nadšene bojujúci dánsky tím okolo brankára Petra Schmeichela a útočníka Briana Laudrupa obsadil v skupine po remíze s Anglickom, prehre so Švédskom a výhre nad Francúzskom druhé miesto za domácim celkom. V semifinále zdolalo Dánsko po penaltovom rozstrele Holandsko. Za Dánov dal oba góly Henrik Larsen, ktorý sa s troma gólmi zaradil medzi štvoricu najlepších strelcov turnaja. V penaltovom rozstrele nepremenil pokutový kop hviezdny Marco Van Basten, ktorého pokus Schmeichel zlikvidoval.

Vo finále, ktoré sa hralo na štadióne Ullevi v Göteborgu, si Dáni senzačne poradili aj s favorizovaným Nemeckom. Víťazstvo 2:0 zariadili svojimi gólmi John Jensen a Kim Vilfort a v neposlednom rade neprekonateľný Schmeichel v bránke.

Výhra Dánov dala na „frak“ všetkým teóriám o spoločnej príprave na vrcholný futbalový turnaj. Kým sedem zostávajúcich účastníkov záverečných bojov absolvovalo dlhodobú prípravu, neskorší víťazi sa zišli až tesne pred šampionátom a tréner Richard Möller-Nielsen zháňal svojich zverencov až na poslednú chvíľu telefónom po celej Európe.

debata chyba
Viac na túto tému: #dánska futbalová reprezentácia #ME vo futbale 1992