Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bitky i rasizmus. Rusi čelia ostrej previerke

Bude to test. Nielen hráčskych, ale aj organizátorských schopností. A najmä bezpečnosti či pripravenosti. Krajiny, do ktorej už onedlho zavítajú najväčšie futbalové esá spolu s desiatkami tísícov fanúšikov z najrôznejších kútov planéty.

16.06.2017 16:24
Chuligáni, Marseille Foto: ,
Fanúšikovia na majstrovstvách Európy 2016 vo Francúzsku.
debata (4)

Festival futbalu či násilia?

Necelý rok pred štartom svetového šampionátu podstúpi Rusko ostrosledovanú previerku. Vo štvorici miest – Petrohrad, Moskva, Kazaň a Soči – sa v sobotu začína Pohár konfederácií FIFA.

Zatiaľ čo futbaloví fajnšmekri sa tešia na nevšedné umenie portugalského génia Cristiana Ronalda, ktorý bude najväčšou hviezdou turnaja, svet je skôr zvedavý na to, ako ho Rusi zvládnu po organizačnej stránke. Nie je tajomstvom, že v najväčšej krajine sveta si s chuligánmi mnohokrát poradiť nevedia.

„Nadchádzajúce majstrovstvá sveta budú pre niektorých festivalom skvelého futbalu. Pre iných sa zas zmenia na festival plný násilia,“ cituje BBC jedného z členov Orel Butchers, chuligánskej skupiny, ktorá navštevuje zápasy Spartaka Moskva.

Práve táto partia stojí za výtržnosťami, ktoré sa odohrali vlani v Marseille. Pred i počas zápasu skupinovej fázy európskeho šampionátu medzi Ruskom a Anglickom prišlo k značným nepokojom. Skupina ruských chuligánov napadla anglických fanúšikov. Vzduchom lietali nielen svetlice, ale aj tvrdé kopance a údery. Výsledkom bolo približne 40 (i ťažko) zranených osôb.

Zloženie skupín
A-skupina: Rusko, Nový Zéland, Portugalsko, Mexiko
B-skupina: Kamerun, Čile, Austrália, Nemecko
Víkendový program
Sobota, 17.00 Rusko – Nový Zéland, nedeľa, 17.00 Portugalsko – Mexiko.

„Tvária sa ako fanúšikovia, v skutočnosti sú to však veľmi dobre pripravení chuligáni. Povedal by som, že sú extrémne dobre trénovaní práve na násilné akcie,“ vravel vtedy na tlačovej konferencii Brice Robin, prokurátor z Marseille.

Viaceré zahraničné médiá vyjadrili obavy, že podobné prejavy násilia by sa mohli zopakovať aj na začínajúcom sa Pohári konfederácií či majstrovstvách sve­ta.

Opičie zvuky, čierna listina

Ďalším neduhom z ruských štadiónov je rasizmus. „S ním má problém takmer každá krajina. Nechcel by som hádzať všetkých do jedného vreca, v Rusku sú milí a ochotní ľudia. Na futbal však chodia aj skupiny, ktoré sa nevedia správať,“ hovorí Emmanuel Frimpong, niekdajší anglický stredopoliar Tuly či Ufy.

Aj on má za sebou skúsenosť s futbalovými rasistami. Počas jedného zo stretnutí ho nespratníci verbálne napádali opičími zvukmi. Hráč im ukázal zdvihnutý prostredník a videl červenú kartu. Mimochodom, medzi hráčmi tmavej pleti, ktorí sa počas najbližších dní predstavia v Rusku, bude aj dvojica zo slovenskej ligy – Ernest Mabouka (Žilina) a Robert Ndip Tambe (Trnava).

Rusi urobili pre pokojný priebeh turnaja viacero opatrení. Vypracovali zoznam – tzv. čiernu listinu, na ktorej je 191 mien ľudí s prísnym zákazom vstupu na štadióny. Pred ich bránami budú fanúšikovia podrobení prísnym kontrolám – zainteresovaní ich prirovnávajú k extrémnej ostrahe na letiskách.

Podujatie, ktoré sa koná každé štyri roky, sa začne v sobotu v Petrohrade súbojom domácej reprezentácie s Novým Zélandom. Vyvrcholí 2. júla finálovým súbojom.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Pohár konfederácií 2017