Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

A dosť! Gambrinus po korupčných podozreniach vycúval z českého futbalu

Pivovar Gambrinus sa kvôli súčasnej kríze vo vedení českého futbalu rozhodol od sezóny 2018/19 ukončiť sponzorstvo tamojšej reprezentácie a prvej ligy. Jeden z hlavných partnerov Futbalovej asociácie ČR oznámil, že si neuplatní opciu na predĺženie existujúcej zmluvy, ktorá vyprší o rok.

09.06.2017 16:14
futbal, futbalová lopta, futbalová bránka,... Foto:
Ilustračné foto
debata

„Kauzy okolo vrcholového futbalu a dlhodobá neochota vedenia FAČR urobiť zásadné kroky pre zlepšenie jeho mena poškodzujú aj nás,“ uviedol v tlačovej správe marketingový manažér pivovaru Marek Dvořák.

„Súčasná sponzorská zmluva je síce platná do konca nasledujúcej sezóny, avšak o konkrétnej podobe vzájomnej spolupráce na toto zostávajúce obdobie chceme intenzívne jednať,“ dodali zástupcovia pivovaru vo vyhlásení.

Gambrinus sponzoruje český futbal devätnásť rokov. Je jedným zo šiestich oficiálnych partnerov reprezentácie a hlavným partnerom prvej ligy. Meno pivovaru mala najvyššiu súťaž v rokoch 1997 až 2014 v názve. Odhaduje sa, že pivovar doteraz prispieval do českého futbalu čiastkou okolo 750-tisíc až milión eur ročne.

Vedenie českého futbalu prechádza krízou kvôli dotačnej kauze. Bývalý predseda FAČR Miroslav Pelt je obvinený z údajnej manipulácie s dotáciami ministerstva školstva a obvineniu čelí aj asociácia. Peltov nástupca mal byť zvolený 2. júna na valnom zhromaždení, ktoré sa ale skončilo patom.

Terajší krok pivovaru však nie je úplným prekvapením, pretože spoločnosť už pred týždňom bezprostredne po valnom zhromaždení uviedla, že vníma situáciu ako kritickú a bude zvažovať ďalší postup.

„Sme si istí, že nás fanúšikovia podporia. Aj naďalej budeme sponzorovať futbal na nižších úrovniach, kde cítime skutočnú radosť z hry a férovosť,“ doplnil Gambrinus.

FAČR a Ligová futbalová asociácia, ktorá riadi prvú ligu, boli o chystanom nepredĺžení zmluvy dopredu informované. „Pre futbal ako celok to teda nie je neočakávaný krok. Spolupráca so spoločnosťou Gambrinus bola dlhodobá a je ťažké si po 19 rokoch predstaviť futbal bez jej účasti,“ uviedli v spoločnom vyhlásení LFA, FAČR a jej marketingová spoločnosť STES.

debata chyba
Viac na túto tému: #česká futbalová liga #Gambrinus