Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Zápas sa ešte neskončil a na lavičke Slovana búchalo šampanské

Pätnásť minút pred koncom zápasu poskytoval tréner Dušan Galis prvé víťazné interview. Desať minút pred záverom sa na lavičke Slovana objavili prvé fľaše šampanského.

03.06.2017 11:30
ŠK Slovan, 1992 Foto:
Majstrovské oslavy Slovana v roku 1992.
debata

V hľadisku, v ktorom bolo 35-tisíc fanúšikov, sa už veselo oslavovalo. A keď rozhodca konečne fúkol posledný raz do píšťalky, mnohí z nich zaplavili ihrisko na Tehelnom poli.

Vypukla neopakovateľná radosť z posledného federálneho titulu belasých. Bolo to presne pred štvrťstoročím, 3. júna 1992.

Slovanisti získali dovedna 24 československých a slovenských titulov, ale ani na jeden nečakali tak dlho. Šestnásty v poradí, posledný federálny, vybojovali po dlhých sedemnástich rokoch. Bolo to veľké finále, hoci hral prvý s desiatym. Miláčik tribún Peter Dubovský sa postaral o symbolické vyvrcholenie.

Najväčšia hviezda belasých sa stala streleckým kráľom súťaže s obdivuhodnou bilanciou: v 30 zápasoch dala 27 gólov. Majstrovskú cestu začala 14. augusta 1991 prvým gólom Slovana v súťaži (z penalty), znamenal výhru v Hradci Králové a 3. júna 1992 zavŕšila úsilie posledným gólom svojho mužstva v celej sezóne (tiež z penalty). Belasí zdolali Vítkovice 3:0. Aj prvý gól strelil Dubovský parádnou strelou spoza šestnástky, na 2:0 zvyšoval Jaroslav Timko.

Po stretnutí dav zhltol nových majstrov a trvalo dlhé minúty, kým sa poschádzali v šatni. Dubovský sa v nej objavil bez dresu. „Venoval som ho fanúšikom, za vernosť, ktorú nám preukázali,“ vysvetlil.

Slovanisti na jeseň 1991 nenašli ani raz premožiteľov, sériu bez prehry ťahali potom aj na jar, dovedna 27 stretnutí. Od deviateho kola boli na čele tabuľky a už ich nik z trónu nezosadil. Úspešná šnúra sa pretrhla na Tehelnom poli, kde pred 42 800 divákmi podľahlo Galisovo mužstvo 0:3. Pražský tím sa vyšvihol na druhé miesto a atakoval lídra súťaže. Slovan útok odrazil a získal titul s trojbodovým náskokom.

S kapitánskou páskou ho k nemu doviedol Tomáš Stúpala. Tesne po zápase dostal otázku, ktorý úsek v majstrovskej sezóne bol najťažší. „Najzložitejších bolo posledných tridsať minút na Sparte. Súper bol vo švungu a nám sa zranil Peter Dubovský, nemohol pokračovať. A nemohli sme už ani striedať, vedel som, že s desiatimi hráčmi nepriaznivý vývoj neotočíme. Ťažkých chvíľok sme však prežili viac. Na jar sme nastupovali vždy s pocitom, že nemôžeme zaváhať. Po rokoch sa na Tehelnom poli stretla skvelá partia. Vedela, čo chce. A aj to dosiahla.“

debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava