Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Maradona mu zničil život. Zomrel rozhodca, ktorý neodmával 'Božiu ruku'

Vo veku 80 rokov zomrel bývalý bulharský futbalový rozhodca Bogdan Dočev, ktorý na majstrovstvách sveta v roku 1986 neodmával "Božiu ruku" Diega Maradonu.

01.06.2017 20:21
Diego Maradona, Peter Shilton Foto:
Snímka z 22. júna 1986. Diego Maradona prekonáva "Božou rukou" anglického brankára Shiltona.
debata (3)

Neskôr sa sťažoval, že mu argentínska hviezda zničila život. O úmrtí Dočeva vo štvrtok informoval bulharský futbalový zväz.

Vo štvrťfinále svetového šampionátu v Mexiku sa Maradona zapísal do futbalovej histórie dvoma slávnymi gólmi. O víťazstve 2:1 nad Anglickom rozhodol úžasným sólom, predtým však zaznamenal svoj prvý presný zásah v zápase vo vzdušenom súboj s gólmanom Peterom Shiltonom. Tuniský rozhodca Ali bin Násir ju napriek pochybnostiam uznal, pretože Dočev nezdvihol zástavku. Neskôr sa nezhodli v tom, koho to bola chyba.

„Hneď som mal dojem, že niečo bolo zle, ale vtedy FIFA nedovoľovala asistentom diskutovať o výrokoch s hlavným rozhodcom,“ uviedol Dočev pred niekoľkými rokmi. „Keby FIFA nasadila na taký dôležitý zápas európskeho rozhodcu, tak by prvý Maradonov gól neplatil,“ dodal.

Bin Násir podľa vlastných slov čakal, že mu Dočev naznačí, čo sa stalo, ale žiadny signál o hre rukou neprišiel. „Inštrukcie, ktoré sme dostali od FIFA pred zápasom, boli jasné. Keď bude kolega v lepšej pozícii ako ja, mal som rešpektovať jeho pohľad,“ uviedol Tunisan.

Dočev, ktorý prežil vo futbale aj hráčsku kariéru a dvakrát nastúpil za bulharskú reprezentáciu, sa sťažoval, že mu Maradona zničil rozhodcovskú dráhu i život. „Bol to skvelý futbalista, ale malý človek. Malý vzrastom i osobnosťou,“ uviedol niekdajší arbiter, ktorý rozhodoval aj na majstrovstvách sveta v roku 1982 a desiatkach zápasov v európskych pohároch. Ako hlavný arbiter pískal aj prvý zápas finále Pohára UEFA v roku 1983 medzi Anderlechtom a Benfikou.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Diego Maradona #Bogdan Dočev