Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Najhodnotnejší klub Európy je Manchester United. Zdolal aj španielskych gigantov

Najhodnotnejší futbalový klub v Európe je anglický Manchester United, tvrdí štúdia spoločnosti KPMG. Celková hodnota 32 elitných futbalových značiek na starom kontinente podľa nej vzrástla v porovnaní s minulou sezónou o 14 percent a dosiahla výšku 29,9 miliardy eur.

31.05.2017 11:57
Manchester United, fanúšikovia Foto: ,
Fanúšikovia Manchestru United.
debata

Manchester United síce v prvej sezóne pod vedením Josého Mourinha skončil v najvyššej domácej súťaži Premier League až na šiestom mieste, ale prostredníctvom víťazstva v Európskej lige si zabezpečil miestenku v Lige majstrov 2017/2018 a je na čele rebríčka KPMG najhodnotnejších európskych tímov pred dvoma španielskymi gigantmi Realom Madrid a FC Barcelona.

Zároveň je prvým klubom, ktorého celková hodnota prekročila hranicu 3 miliárd eur. Finalisti Ligy majstrov Real Madrid a Juventus Turín sú aktuálne na druhej, respektíve deviatej pozícii.

V roku 2017 dominujú finančnému rebríčku tímy z anglickej Premier League. Ich súhrnná hodnota predstavuje približne 40 % z celkovej hodnoty klubov zahrnutých do analýzy. Navyše v dôsledku novej zmluvy o vysielacích právach, ktorá vstúpila do platnosti túto sezónu, sa očakáva, že ich pozícia sa budúci rok ešte posilní.

"Celková hodnota najvýznamnejších európskych futbalových klubov naznačuje, že nárast zaznamenal celý futbal ako priemysel. Na hodnotu jednotlivých klubov významne vplýva príjem z televíznych prenosov. Schopnosť jednotlivých klubov ovplyvniť tieto príjmy je však často obmedzená,“ skonštatoval Andrea Sartori, globálny šéf pre odvetvie športu spoločnosti KPMG a autor analýzy.

V tomto roku dosiahlo desať klubov cifru prevyšujúcu 1 miliardu eur, čo je o dva viac ako v roku 2016. Nováčikmi v elitnej spoločnosti sú Juventus Turín a Tottenham Hotspur.

Napriek anglickej dominancii je Španielsko stále jedinou krajinou, ktorá sa môže pýšiť dvoma klubmi s hodnotou nad 2 miliardy eur. Ide konkrétne o Real Madrid a FC Barcelona. Celková hodnota španielskych klubov v rebríčku KPMG sa zvýšila o 10 %, a to najmä v dôsledku výrazného rastu Atlética Madrid (+34 %) a FC Sevilla (+44 %).

Nemecko v 32-miestnom rebríčku zastupujú iba tri kluby, napriek tomu zaznamenalo celkový nárast o 14 %. Vďaka tomuto vzostupu má Bayern Mníchov hodnotu 2,4 miliardy eur a po roku sa v rebríčku opäť umiestnil na štvrtej priečke. Juventus dosiahol po zisku šiesteho domáceho titulu za sebou 24-percentný nárast celkovej hodnoty a zostáva jediným talianskym klubom v top 10. Celkovo najvyšší percentuálny nárast zaznamenal francúzsky klub Olympique Lyon. Jeho súčasná hodnota je 317 miliónov eur, čo je zvýšenie o 71 % oproti minulému roku.

Analýza KPMG s názvom “Football Clubs’ Valuation: The European Elite 2017” poskytuje údaje o celkovej hodnote najvýznamnejších európskych futbalových klubov k 1. januáru 2017. Vychádza z verejne dostupných finančných a nefinančných informácií za sezóny 2014/15 a 2015/16. Algoritmus, ktorý vytvorilo KPMG, berie do úvahy päť merateľných ukazovateľov špecifických pre futbal: ziskovosť, popularitu, športový potenciál, vysielacie práva a vlastníctvo štadióna.

Poradie 10 najhodnotnejších európskych klubov podľa analýzy spoločnosti KPMG:
1. Manchester United (Angl.) 3,095 miliardy eur, 2. Real Madrid (Šp.) 2,976, 3. FC Barcelona (Šp.) 2,354, 4. Bayern Mníchov (Nem.) 2,445, 5. Manchester City (Angl.) 1,979, 6. FC Arsenal (Angl.) 1,956, 7. FC Chelsea (Angl.) 1,599, 8. FC Liverpool (Angl.) 1,330, 9. Juventus Turín (Tal.) 1,218, 10. Tottenham Hotspur (Angl.) 1,011

debata chyba
Viac na túto tému: #Real Madrid #Manchester United #fc barcelona