Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Schválil ho aj Messi. Valverdeho mali v Grécku za boha

Keď odchádzal pred necelými dvomi rokmi zo Slovenska, bol sklamaný. Futbalisti Bilbaa podľahli v Európskej lige Žilinčanom (2:3) a skomplikovali si cestu do skupinovej fázy súťaže.

23.05.2017 14:20
Ernesto Valverde Foto: ,
Ernesto Valverde po zápase Európskej ligy 2015/2016 v Žiline.
debata

Ernesto Valverde sa však napokon predsa len tešil. Španielsky zástupca zdolal v odvete vtedajšieho slovenského vicemajstra 1:0 a zabezpečil si postup. Tréner Athleticu si mohol s úľavou v notese odškrtnúť ďalšiu splnenú úlohu.

Uznávaný expert prijíma – menšie či väčšie – výzvy rád. Od budúcej sezóny bude pravdepodobne čeliť dosiaľ najväčšej v kariére. Na španielsky trón by mal priviesť Barcelonu. Podľa tamojších médií to bude práve Valverde, kto v lete prevezme mužstvo z Nou Campu, pri ktorom končí Luis Enrique.

„Či to je moja rozlúčková sezóna? Neviem. Naozaj neviem. Nič viac vám k tomu nemôžem povedať. Zhovárať sa s vami smiem len o najbližšom zápase," hovoril 53-ročný tréner pred niekoľkými ďnami, keď sa ho novinári pýtali, či po sezóne končí na lavičke Bilbaa.

Viaceré zdroje však prišli s informáciou, že Valverde už bol v Barcelone. Dôvod? Údajne hľadal nový domov pre rodinu a taktiež sa obzeral po školách pre deti.

Pôsobenie drobného chlapíka (172 cm) s uhrančivým pohľadom, ktorý šetrí úsmevmi ako málokto, vraj odobril už aj Lionel Messi. Podľa portálu donbalon.com si ho najväčšia hviezda Barcelony vie predstaviť na lavičke tímu. Uprednostnila ho vraj pred Arsenom Wengerom, Mauriciom Pochettinom i Ronaldom Koemanom.

Nie je tajomstvom, že argentínsky strelec má pri výbere trénera veľké slovo.

Zdá sa, že nič nebráni tomu, aby Valverde prevzal jedno z najlepších mužstiev planéty. Skúseností ma na to dostatok. Trénerským remeslom sa živí už šestnásť rokov. Okrem Bilbaa viedol aj Olympiakos Pireus, Villarreal, Espanyol Barcelona či Valenciu. Olympiakosu pomohol k trom majstrovským titulom, k triumfu v Gréckom pohári.

„Ernesto mal v klube povesť boha," hovoril pred štyrmi rokmi Míchel o svojom predchodcovi na lavičke Olympiakosu.

Valverde si získal aj priazeň fanúšikov Bilbaa. Pred dvomi sezónami ich potešil triumfom v španielskom Superpohári. V boji oň pokoril práve Barcelonu. V úvodnom zápase ju Athletic deklasoval zahanbujúco – 4:0.

Podobné výsledky budú v prípade podpisu zmluvy od Valverdeho očakávať aj barcelonskí mecenáši. Napokon, charizmatický kouč by prišiel na Nou Camp po neúspešnej sezóne. Katalánsky veľkoklub zlyhal v domácej súťaži i Lige majstrov.

Valverde mu má prinavrátiť povesť rešpektovaného stroja na úspechy. Podarí sa mu to?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fc barcelona #Ernesto Valverde