Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šéfa českého futbalu Peltu navrhli žalobcovia poslať do väzby

Žalobcovia navrhli pre predsedu Futbalovej asociácie ČR Miroslava Peltu vzatie do väzby v súvislosti s vyšetrovaním dotácií z tamojšieho ministerstva školstva na šport.

04.05.2017 18:40 , aktualizované: 22:36
Miroslav Pelta Foto: ,
Šéf Futbalovej asociácie Českej republiky Miroslav Pelta na archívnej snímke.
debata

Oznámila to futbalová asociácia, ktorá bude situáciu riešiť na mimoriadnom zasadnutí výkonného výboru v pondelok 8. mája.

„Futbalová asociácia Českej republiky vzala na vedomie informáciu, že na predsedu asociácie Miroslava Peltu bol podaný návrh na vzatie do väzby a teraz čaká na výsledky väzobného konania. Situáciou sa bude zaoberať na svojom mimoriadnom zasadnutí výkonný výbor,“ píše sa vo vyhlásení FAČR.

Prípadné uvalenie väzby na prvého muža českého futbalu bude v piatok ráno prejednávať Obvodný súd pre Prahu 1. Keby Peltu vzali do väzby, nemohol by okrem iného o mesiac znova kandidovať na valnom zhromaždení FAČR. Doteraz nemal protikandidáta.

Podľa serveru Aktuálně.cz sa návrh na vzatie do väzby týka aj štátnej tajomníčky ministerky školstva Simony Kratochvílovej. Tá sa podľa informácií serveru Seznam.cz dohadovala s Peltom na príprave dotačných programov. Rozdeľovanie dotácií potom podľa policajných dokumentov ovplyvňovali vo svoj prospech alebo v prospech svojich blízkych. Polícia má nahrané ich hovory.

„Zo záznamu hovorov medzi Kratochvílovou a Peltom bolo zistené, že na zozname 50 podporených sa nachádza 19 projektov, ktorých podporu riešila Kratochvílová s Pelta ešte pred ich hodnotením expertnou komisiou,“ cituje Seznam.cz jedného z vyšetrovateľov. Vedieť o tom mali aj predseda Českej únie športu Miroslav Jansta, ktorého však polícia neobvinila, a bývalý šéf odboru športu na ministerstve školstva Zdeněk Bříza.

Futbalová asociácia ČR odmieta, že by zle zaobchádzala s dotačnými zdrojmi z ministerstva školstva, mládeže a telovýchovy. Peniaze sú podľa jej vyjadrenia rozdeľované transparentne a ich využitie dôkladne kontrolované. Kvôli investičným dotáciám z ministerstva spustila polícia rozsiahle vyšetrovanie a zadržala aj predsedu FAČR Miroslava Peltu.

„FAČR deklaruje, že so všetkými finančnými a dotačnými prostriedkami nakladá maximálne efektívne a úplne transparentne, čo dokazujú tiež pravidelné dôkladné a kontrolné mechanizmy,“ uviedla FAČR v tlačovom vyhlásení.

debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Pelta #FAČR