Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Polícia zasahovala v sídle českej futbalovej asociáce. Zadržali aj jej šéfa

Vyšetrovatelia z Národnej centrály proti organizovanému zločinu v stredu zasahovali na viacerých miestach v Prahe vrátane ministerstva školstva a sídle Futbalovej asociácie Českej republiky (FAČR).

03.05.2017 11:36 , aktualizované: 18:54
Miroslav Pelta Foto: ,
Šéf Futbalovej asociácie Českej republiky Miroslav Pelta.
debata (1)

Polícia obvinila troch ľudí a jednu firmu zo spáchania trestných činov v súvislosti s dotáciami pre šport. Jedným zo zadržaných bol šéf FAČR Miroslav Pelta.

Zadržali aj námestníčku ministerky školstva Simonu Kratochvílovú, predsedu Českej únie športu Miroslava Janstu, pražského zastupiteľa Karla Březinu a riaditeľku odboru športu na magistráte Soňu Fáberovú. Polícia vypočúvala i šéfa odboru športu Ministerstva školstva, mládeže a telovýchovy Zdeňka Břízu.

„V tejto súvislosti vykonáva policajný orgán domové prehliadky a prehliadky iných priestorov a pozemkov na niekoľkých miestach v Prahe aj ďalších mestách. S ohľadom na prebiehajúce úkony trestného konania nebudú v súčasnom období poskytované bližšie informácie,“ uviedla prostredníctvom tlačovej správy pražská vrchná prokurátorka Lenka Bradáčová.

Podľa nej obvinili tri osoby a jednu firmu zo zneužitia právomocí, dohodnutie výhody pri zadaní zákazky a porušenie pri správe cudzieho majetku. Podľa Aktuálně.cz sú medzi obvinenými osobami Pelta a Kratochvílová, obvinenou firmou je FAČR. Vyšetrovanie sa má týkať najmä rekonštrukcie štadióna na Strahove. Zásah prebiehal aj vo futbalovom klube v Jablonci, ktorý Pelta vlastní.

Podľa jeho právnika Bronislava Šeráka predsedu FAČR pri policajnej akcii nevypočúvali ani neobvinili. Zadržali ho, aby pomáhal pri prehliadkach v budove futbalovej asociácie, ktoré sa týkajú dotačných programov ministerstva školstva voči FAČR a ďalším športovým zväzom.

„Pán Pelta spolupracuje s políciou, označuje doklady, ktoré polícia hľadá,“ uviedol Šerák. Policajná akcia na Strahove v čase uzávierky tohto vydania pokračovala.

Päťdesiatdvaročný Pelta je šéfom českého futbalu od roku 2011. Funkciu by mal obhajovať na valnom zhromaždení 2. júna v Prahe.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Futbalová asociácia Českej republiky