Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Francúzi si posvietia na pridelenie MS Rusku a Kataru, Blattera už vypočuli

Pochybný výber organizátorov futbalových majstrovstiev sveta 2018 a 2022 sa po dlhšom čase znova dostáva na svetlo dňa.

28.04.2017 12:46
Sepp Blatter Foto: ,
Bývalý prezident FIFA Sepp Blatter v Zürichu, kde ho minulý týždeň vypočuli francúzske úrady.
debata (3)

Preverovať ho bude úrad francúzskej finančnej prokuratúry, ktorého agenti už vypočuli aj bývalého prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Seppa Blattera.

Predmetom vyšetrovania je podozrenie, že výber Ruska a Kataru za dejiská MS 2018, resp. MS 2022 sprevádzali korupcia, spolčovanie za účelom páchania trestnej činnosti, zneužívanie vplyvu a s tým spojené obohacovanie. Agentúru AP o tom informoval nemenovaný zdroj, podľa ktorého Blatter vypovedal minulý týždeň vo švajčiarskom Zürichu ako svedok. Nepriamo to potvrdil aj švajčiarsky úrad generálneho prokurátora, ktorý sa kauzou zaoberá takisto ako inštitúcie v USA.

FIFA nedávno uzavrela vnútorné vyšetrovanie korupcie a úplatkárstva vo svojich štruktúrach a správu poslala švajčiarskemu generálnemu prokurátorovi. Zákony jej vraj bránia vo zverejnení obsahu 1300-stranového elaborátu a ďalšieho dôkazového materiálu. Vyšetrovanie trvalo 22 mesiacov a viedla ho právnická firma Quinn Emanuel, ktorú si FIFA najala s cieľom dokázať, že sa stala obeťou korupčného správania jednotlivcov.

Blatterovi v septembri 2015 zakázali vykonávať funkciu prezidenta FIFA a vo februári 2016 ho nahradil na čele organizácie Giani Infantino. Za schválenie netransparentného prevodu 2 miliónov švajčiarskych frankov Michelovi Platinimu je na šesť rokov vylúčený z futbalového diania.

Podozrenie z korupcie pri voľbe organizátorov MS 2018 a 2022 vyšetrovala aj etická komisia FIFA, ale bez zásadných zistení či trestov. Na základe správy o vyšetrovaní FIFA ešte 18. novembra 2014 podala trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2022 vo futbale #MS 2018 vo futbale