Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Kozáčik na protest vystúpil z hráčskej asociácie. Kvôli Rajtoralovi

Slovenský brankár Viktorie Plzeň Matúš Kozáčik vystúpil z Českej asociácie futbalových hráčov (ČAFH).

26.04.2017 17:32
Matúš Kozáčik Foto: ,
Matúš Kozáčik.
debata

Rozhodol sa tak okrem iného kvôli vyhláseniu, ktoré ČAFH zverejnila po víkendovej samovražde Kozáčikovho niekdajšieho plzeňského spoluhráča Františka Rajtorala.

„Odsudzujem to, ako zneužili vo svoj prospech a pre svoju publicitu tragickú udalosť a nešťastie hráča, ktorého som osobne poznal. Je to neúctivé. Z ČAFH týmto okamžite vystupujem,“ uviedol Kozáčik. „Chcem požiadať aj médiá, aby k tragédii, ktorá sa stala pred pár dňami, pristúpili profesionálne a s citom,“ doplnil slovenský reprezentant.

ČAFH vo vyhlásení na svojom webe uviedla, že ju správa o Rajtoralovej smrti nesmierne zasiahla. Asociácia zároveň tvrdí, že sa s hráčmi snaží o psychických problémoch hovoriť.

„Problémom je, že sú tu kluby, ktoré nášmu stretnutiu s hráčmi kladú odpor. Nemáme potom šancu odovzdávať hráčom informácie. Nie sme tu a nikdy sme ani neboli, aby sme kritizovali kluby. Chceme informovať a vzdelávať. Smutné na všetkom je, že práve Plzeň je klubom, kde nás k hráčom pustiť nechcú,“ uviedol športový riaditeľ ČAFH Dominik Rodinger.

Podľa Kozáčika však ČAFH s hráčmi nekomunikuje tak, ako by mala. „Potvrdzujem pochybnosti, o ktorých sa hovorí v športovom prostredí v súvislosti s aktivitami ČAFH. Sám som sa v minulosti presvedčil, že ľudia z vedenia organizácie nemajú rešpekt k hráčom, mám negatívnu skúsenosť s komunikáciou s predsedníčkou asociácie,“ dodal Kozáčik na adresu Markéty Haindlovej.

Tridsaťjedenročný Rajtoral, ktorý naposledy pôsobil v Gaziantepspore, sa obesil vo svojom dome v Turecku. Podľa médií trpel psychickými problémami. Bývalý reprezentant prišiel do Turecka vlani v lete z Plzne spolu s Danielom Kolářom, ktorý v zime Gaziantepspor opustil.

Rajtoral sa podieľal na zisku štyroch plzenských titulov a dvakrát si zahral skupinu Ligy majstrov. Klub a fanúšikovia si uctia hráčovu pamiatku pri sobotňajšom ligovom dueli s Duklou Praha.

ČAFH je jednou z dvoch hráčskych asociácií v Česku. Vznikla v roku 2011, kvôli sporom s ňou ale Futbalová asociácia ČR vlani vypovedala memorandum o spolupráci. Vo februári vznikla druhá organizácia obhajujúce práva futbalistov Hráčska futbalová únia (HFU).

debata chyba
Viac na túto tému: #Viktoria Plzeň #Matúš Kozáčik #František Rajtoral