Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Luxus prekryla samota. Česi plačú za Rajtoralom

Spoluhráči o ňom tvrdia, že na jeho tvári neustále žiaril úsmev. Patril k najveselším členom tímu. No v ostatných dňoch bol nezhovorčivý, akoby neustále zamyslený. Keď v nedeľu neprišiel český futbalista František Rajtoral na tréning Gaziantepsporu, vynárali sa v ich mysliach zlé predtuchy.

24.04.2017 18:26
František Rajtoral Foto: ,
František Rajtoral.
debata (2)

Nie div, že skupinka hráčov tureckého klubu sa vydala k nemu domov. Dvere boli zamknuté, vo vnútri sa svietilo. Rajtoral (31) však neotváral. Privolaní policajti vnikli do domu. A odhalili to, čo nik nečakal.

Příbramský rodák spáchal samovraždu – obesením sa.

„Celý tím je v šoku. Všetci plačeme,“ vravel po oboznámení sa s mimoriadne smutnou správou tréner Bülent Uygun.

Futbalové Česko nerozumie Rajtoralovmu kroku. Sympatický blondiak pôsobil navonok spokojne. Napokon, v kariére toho dosiahol dostatok – Plzni pomohol k štyrom majstrovským titulom, zahral si slávnu Ligu majstrov. Vďaka rýchlosti a drzosti sa predral do národného tímu. V jeho drese si pred piatimi rokmi kopol do lopty na európskom šampionáte.

V akomkoľvek kolektíve mal povesť výborného spoločníka.

To je prvý dojem. Druhý už odhaľuje realitu – s podstatne drastickejšou tvárou: Rajtoral opakovane prekonal únavový syndróm. „Telo mu vyhorelo dvakrát. Prežil okamihy, keď mal nohy ako z betónu a pri každom kroku mu z očí tiekli slzy. Schody boli pre neho nesmierne náročným problémom,“ píše web idnes.cz.

Po prvý raz ho choroba zmáhala ako mladého chlapca – tesne po prekročení dvadsiatky. Už vtedy chcel končiť s futbalom. Pomohol mu psychológ. A vnútorná sila. Vrátil sa, prestúpil do Plzne a začal písať krásne kapitoly svojho futbalového príbehu.

Záverečnú dopísal v Turecku – neďaleko sýrskych hraníc. Opustený, nešťastný. Podľa českých médií v Gaziantepe už zostať nechcel. Klub mu však sľúbil skvelé podmienky, údajne však z peňazí veľa nevidel. A keď sa šéfovia Gaziantepsporu rozhodli, že sa rozlúčia s Rajtoralovým krajanom Danielom Kolářom, zostal příbramský rodák v ďalekom svete sám. Spoločnosť mu robili (údajne) len psychické problémy.

„To sa nemalo stať. Žil síce v luxusnej štvrti – s kaviarňami, reštauráciami. Necítil sa však dobre. Samota mu prekážala, mal sklony k depresiám,“ píše idnes.cz.

Rajtorala oplakáva celé Česko. Najviac sĺz tečie v Plzni, kde zanechal najvýraznejšiu – sedemročnú – stopu. K pietnemu miestu pred štadiónom prichádzali včera ľudia. Plač nezakryli pred Rajtoralovou fotografiou ani skúsení chlapi.

„Všetky góly, body, víťazstvá a tituly sú v tejto chvíli nepodstatné. Stratili sme skvelého človeka a kamaráta,“ cituje klubový web Adolfa Šádeka, šéfa Viktorie.

Rajtoral zväčša rozdával fanúšikom radosť. Teraz však naplnil ich srdcia bolesťou.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #František Rajtoral