Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Výstavná strela Matiča pečatila postup Chelsea do finále FA Cupu

S veľkým záujmom očakávané londýnske derby tímov bojujúcich o titul v Premier League, ktoré sa v semifinále Anglického pohára vo futbale stretli vo vzájomnom súboji na londýnskom Wembley, sa skončil víťazstvom FC Chelsea nad Tottenhamom Hotspur 4:2 (2:1).

22.04.2017 21:20
harry kane, tottenham hotspurs, Foto: ,
Harry Kane z Tottenhamu oslavuje svoj gól v sieti Chelsea.
debata

Skóre zápasu uzatvoril fantastickou gólovou strelou srbský futbalista, ktorý má aj slovenské občianstvo, Nemanja Matič. Zverenci Antonia Conteho sa tak stali prvým finalistom FA Cupu ročníka 2016/2017.

Obecenstvo si pred výkopom stretnutia frenetickým a dlhotrvajúcim potleskom uctilo pamiatku bývalého reprezentanta Uga Ehiogua. Ten vo veku 44 rokov podľahol v piatok následkom náhleho zlyhania srdca po tom, ako skolaboval už vo štvrtok v tréningovom centre klubu Tottenham Hotspur, kde viedol tím do 23 rokov.

Tréner FC Chelsea Antonio Conte sa rozhodol, že bude šetriť viacerých hráčov stabilnej zostavy, a tak sa na lavičke náhradníkov ocitli aj dve najväčšie esá tímu – Eden Hazard a Diego Costa. Do hry ich poslal po hodine hry za stavu 2:2. A urobil dobre.

Vynikajúci zápas sa hral vo vysokom tempe, útoky sa striedali na oboch stranách. The Blues sa ujali vedenia už v 5. minúte, keď priamy kop zakrútil do siete Willian. O dvanásť minút bolo vyrovnané, keď po centri Christiana Eriksena sa šikovne prikrčil Harry Kane, loptu podvihol hlavou, a tá skončila v sieti. Do polčasových kabín šli s vedením hráči Chelsea. Po tom, ako Son Heung-min šiel do sklzu a Victory Moses šikovne prepadol cez jeho nohy, ukázal rozhodca Martin Atkinson v 43. minúte na biely bod a Willian sa z neho nemýlil – 2:1.

Hneď po prestávke však „kohúti“ vyrovnali – po perfektnej prihrávke Eriksena sa dokázal medzi dvoma obrancami modrých presadiť v 52. minúte Dele Alli. Po hodine hry sa dostali na trávnik Hazard s Diegom Costom, o čosi neskôr aj Cesc Fábregas. Napriek tomu druhopolčasová dominancia Tottenhamu pokračovala. Boli to však noví hráči na trávniku, ktorí zariadili vedenie Chelsea – po rohu Fábregasa sa odrazená lopta dostala k Hazardovi, a ten neomylnou ľavačkou v 75. min trafil dolný kút brány – 3:2.

„Vždy je dobré vyhrať takýto druh zápasu – semifinále proti londýnskemu tímu – pre fanúšikov je to pozitívne. Je to moje prvé finále počas piatich rokov v Chelsea, čo je tiež dobré. Futbalista chce hrať v každom zápase, ale tréner urobil skvelé rozhodnutie, keď postavil Williana a on dvakrát skóroval,“ cituje slová Hazarda bbc.com.

Nemanja Matič desať minút pred uplynutím riadneho hracieho času výstavnou ľavačkou od brvna do siete potvrdil postup svojho tímu do finále. Chelsea v ňom zabojuje o svoju 8. trofej v FA Cupe.

„Bol to pekný gól, ale nie najlepší, aký som strelil. Ten som dal v derby Benfica – FC Porto. V prvom rade však chcem povedať, že som šťastný pre tím, pretože ideme do finále. Dnes to bolo tvrdé proti veľmi dobrému súperovi,“ povedal pre 5 live Sports Matič, ktorý v rokoch 2007 – 2009 pôsobil v košickom MFK.

„V zápase sme dominovali, ale súper bol rozhodnejší v zakončení. Som hrdý, boli sme fantastický v spôsobe hry, ktorý sme produkovali, v našej filozofii. Súper mal päť striel do priestoru brány a dal štyri góly, my sme skórovali iba dvakrát,“ povedal tréner Tottenhamu Mauricio Pochettino pre BBC. Aktivita Tottenhamu – 63-percentné držanie lopty, strely 13:8, rohy 11:1 – nebola „kohútom“ napokon nič platná.

„Som hrdý na to, čo sme dosiahli. Je to skvelé pre mňa i pre hráčov. Je to pre mňa prvá sezóna v Anglicku a je výborné bojovať o titul a dosiahnuť finále FA Cupu. Dnes sme boli vynikajúci tím od začiatku do konca. Mám radosť za hráčov i našich fanúšikov. Hazard a Diego Costa veľmi dobre poznali môj plán. Musíte niekedy aj riskovať. A keď vyhráte, znamená, že plán vyšiel,“ povedal britským médiám tréner FC Chelsea Conte.

Tím z juhu Londýna sa vo vyvrcholení FA Cupu stretne s víťazom duelu medzi londýnskym Arsenalom a Manchestrom City, ktorý sa hrá v nedeľu takisto na Wembley od 16.00 h. Finále je na programe 27. mája.

debata chyba
Viac na túto tému: #FA Cup #Chelsea FC