Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Najmladší slovenský strelec Bénes: Nemohol som zaspať

Jeho kariéra začína naberať obrátky. László Bénes, len devätnásťročný slovenský reprezentant, minulý mesiac prvý raz nastúpil na bundesligový zápas.

07.04.2017 08:00
László Bénes Foto:
László Bénes v drese Mönchengladbachu.
debata

V drese Borussie Mönchengladbach si odkrútil premiéru s lídrom súťaže Bayernom Mníchov, ale trvala len desať minút. V stredu večer nastúpil v základnej zostave a jediným gólom rozhodol súboj s Herthou Berlín, v ktorej drese nechýbal ani jeho skúsenejší krajan Peter Pekarík.

Dunajskostredský rodák je najmladším Slovákom, ktorý sa v najvyššej nemeckej súťaži zapísal medzi strelcov.

Ako sa vám zaspávalo po takom zážitku?
Nezaspal som. Po takom zápase sa to nedalo. Bol som rozrušený, ale najmä veľmi šťastný. Verím, že najbližšiu noc to dospím.

Oslávili ste gól?
Nie, na oslavy nebol čas. Mal som tu dvoch kamarátov zo Slovenska. Po zápase sme chvíľu debatovali. O druhej ráno som išiel spať, ale len som ležal v posteli a v mobile som si prehrával môj gól. Po stretnutí som mal množstvo gratulácií, na druhý deň som sa usiloval všetkým odpisovať. Bolo toho veľmi veľa, povedal som si, že ešte vo štvrtok sa budem venovať gólu a debatám o ňom, ale od piatka sa už pozerám len dopredu, koncentrujem sa na ďalšie tréningy a najbližšie stretnutie.

Bola to premiéra ako zo sna: prvý raz v základnej zostave a hneď víťazný gól…
To je vôbec najdôležitejšie, že sme vyhrali. Tým stúpla aj váha môjho gólu, som rád, že som pomohol mužstvu. Pre mňa je tento gól vôbec najdôležitejší v doterajšej kariére. Dúfam, že budem takto pokračovať.

Gól ste strelili už v šestnástej minúte. Do konca bolo ďaleko, ale ďalší už nepadol, hoci šancí bolo dosť…
Myslím si, že sme podali dobrý výkon. V prvom polčase sme urobili nejaké chyby v defenzíve, ale pravdou je, že sme mali v celom zápase aj dosť šancí, chýbalo nám viac šťastia v zakončení. Mohlo nás to aj mrzieť, ale teraz to už nevadí, stačí nám aj výhra 1:0, tri body sú doma, to je podstatné.

Zdalo sa, že pred gólom akoby ste na moment zaváhali, či loptu nebudete prihrávať…
Presne tak, keď som ju prebral od kapitána mužstva Larsa Stindla, mojou prvou myšlienkou bolo, že ju prihrám. Potom som však videl, že súperov obranca stojí pri našom hráčovi, otvoril sa priestor predo mnou, tak som vypálil. Bolo to z viac ako dvadsať metrov a netušil som, že lopta skončí v sieti.

Kedy ste sa dozvedeli, že nastúpite od začiatku zápasu?
Tréner Hecking mi už deň pred ním po tréningu oznámil, že v stredu začnem v základnej zostave.

Vaša prvá reakcia?
Konečne, povedal som si. Čakal som na túto šancu skoro rok. Tréner i spoluhráči mi vraveli, aby som hral jednoducho, tak ako vždy na tréningu, aby som to bral ako bežný zápas, aby som bol aktívny. Futbal je len hra, ktorú milujem a robím maximum, aby som bol v ňom úspešný. Som rád, že som hral tak, ako som hral. Som spokojný.

Čo sa dialo bezprostredne po zápase v šatni?
Všetci mi blahoželali, tešili sa, že som dal gól, že sa mi darilo, že sme vyhrali. Cítil som z ich strany, že mi to želali. Atmosféra bola výborná.

Niečo teraz zaplatíte do spoločnej pokladnice?
Keď bude vhodná chvíľa, niečo zorganizujem, zaplatím mužstvu večeru. Za ten gól mi to stojí (smiech).

Pomohli vám k tejto premiére aj výkony a góly v reprezentácii do 20 a 21 rokov?
Som presvedčený, že áno. Trošku mi zdvihli sebavedomie. Tréner Hecking vedel, že som hral dobre v reprezentácii, možno aj preto som nastúpil. Po návrate mi povedal, aby som takto pokračoval, že mi dá šancu. Pomohlo mi však aj to, že Tobias Strobl bol vykartovaný.

Mali ste vo štvrtok po zápase voľno?
Hráči, ktorí nastúpili, mali predpoludním regeneráciu, ľahký tréning. Súťaž pokračuje v rýchlom tempe, už v sobotu hráme v Kolíne, to je derby, chceme v ňom vyhrať.

Kolín je v tabuľke nad vami. Pomaly stúpate, patrí vám deviata priečka a blížite sa k miestam, ktoré zabezpečujú pohárovú miestenku. Aké sú ambície tímu?
Do konca súťaže zostalo už len sedem zápasov, pokúsime sa z nich vyhrať čo najviac. Pre nás je dôležité, aby sme sa dostali aspoň do Európskej ligy, ale ešte lepšie by bolo vybojovať si Ligu majstrov. Prvým cieľom je však vyhrať v sobotu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Borussia Mönchengladbach #László Bénes