Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čeferin: Vznik Super ligy nedopustím. UEFA sa nenechá vydierať bohatými

Prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Aleksander Čeferin si vzal na mušku silné ligové súťaže na starom kontinente, na 41. kongrese UEFA v Helsinkách ich obvinil z vydierania strešnej organizácie.

05.04.2017 14:12 , aktualizované: 16:10
Aleksander Čeferin Foto: ,
Prezident UEFA Aleksander Čeferin.
debata

Slovinský šéf európskeho futbalu odpovedal na hrozby združenia Európskych profesionálnych futbalových líg (EPFL), že vzhľadom na vypršanie zmluvy s UEFA nemusia jej členovia pri tvorbe svojich kalendárov brať do úvahy termíny vyhradené pre európske futbalové súťaže.

„Nenecháme se vydierať niekým, kto si myslí, že môže manipulovať malými súťažami a presadzovať svoju vôľu prostredníctvom asociácií len preto, že sa považuje za mocného vďaka ohromným finančným ziskom,“ uviedol Čeferin. Vyhlásil tiež, že nikdy nedovolí, aby si najsilnejšie európske kluby vytvorili vlastnú Super ligu.

Štyridsaťdeväťročný právnik je od svojho septembrového zvolenia na čelo jednej z najväčších športových organizácií pod tlakom najmä kvôli zmene postupových kritérií do Ligy majstrov, v ktorej budú mať viac miest najsilnejšie ligy Európy.

UEFA snažia zabrániť hrozbe vytvorenia uzavretej súťaže pre najlepšie kluby, ako je to napríklad v basketbale. Hrozí, že ekonomicky slabšie ligy budú mať ťažšiu cestu do Ligy majstrov. Združenie európskych futbalových líg (EPFL) na protest nepredĺžilo dohodu s UEFA a bude môcť hrať svoje súťaže v rovnaký čas, ako sa hrá Liga majstrov.

Čeferin verí, že sa UEFA podarilo nájsť kompromis pre všetky strany, keďže sa na rokovaniach podieľali kluby, ligy aj hráči. „Nový päťročný plán nie je nič vynútené a neprišlo to z ničoho nič, ako sa to stávalo v minulosti. Nevytváral to nejaký byrokrat so svojimi úradníkmi schovanými na brehu Ženevského jazera,“ vyhlásil šéf UEFA.

„Budeme spoločne pracovať na náprave nerovnováhy. Zdieľanie nesmie byť naďalej považované za nadávku. Môžem všetkým sľúbiť, že nebude žiadna uzavretá liga. Niečo také nie je v súlade s našimi hodnotami a ideálmi,“ dodal

Líder UEFA zvažuje podniknúť kroky v súvislosti s odhaleniami o sexuálnom zneužívaní mladých hráčov v Anglicku. „Nemôžeme pred tým zatvárať oči. Skúmame rôzne možnosti od charty po vzdelávacie programy pre hráčov a trénerov či právnu pomoc pre obete,“ uviedol Čeferin.

Delegáti kongresu jednomyseľne schválili reformy navrhnuté prezidentom. Je v nich zahrnutá požiadavka, aby najvyšší predstavitelia UEFA mali oporu vo funkciách na národnej úrovni. Každý činovník môže v UEFA po novom zastávať tú istú pozíciu maximálne tri štvorročné obdobia. „Týmito opatreniami predídeme tomu, že funkcionári stratia kontakt s futbalovou realitou,“ uviedol Čeferin.

Na kongrese nechýbal ani prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) a bývalý generálny sekretár UEFA Gianni Infantino, podľa ktorého sa Čeferinovým zvolením skončilo obdobie nezhôd medzi oboma organizáciami. „Hlúpa rivalita medzi UEFA a FIFA viac neexistuje a nesmie sa nikdy viac vrátiť,“ uviedol Infantino.

V stredu bola na programe aj voľba nových členov výkonného výboru UEFA. Uspelo okteto Zbigniew Boniek (Poľsko), Reinhard Grindel (Nemecko), John Delaney (Írsko), Michele Uva (Taliansko), Karl-Erik Nilsson (Švédsko), Michael van Praag (Holandsko), David Gill (Anglicko), Servet Yardimci (Turecko). Slovák František Laurinec už nekandidoval.

Gianni Infantino. Foto: SITA/AP, Matt Dunham
Gianni Infantino Gianni Infantino.

Miesta v Rade FIFA získali do roku 2021 Maďar Sándor Csányi, Čiernohorec Dejan Savičevič a Cyperčan Costakis Koutsokoumnis. Štvrtého európskeho člena tohto orgánu mimoriadne zvolia v septembri. Do roku 2019 bude v Rade FIFA za suspendovaného Nemca Wolfganga Niersbacha jeho krajan a prezident Nemeckého futbalového zväzu (DFB) Grindel.

„Celý kongres bol veľmi pokojný, bez akýchkoľvek konfliktných bodov. Aj zmeny týkajúce sa úprav stanov, teda vekový limit pre špičkových funkcionárov či počet mandátov členov výkonného výboru, rovnako ako ekonomické témy a organizačné posuny, boli schválené veľkou väčšinou delegátov,“ povedal generálny sekretár Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Jozef Kliment, citoval ho web SFZ.

Budúcoročný 42. riadny kongres UEFA sa v Bratislave uskutoční 27. februára. „Je to skorší termín, ako bývalo zvykom, súvisí to so schvaľovaním rozpočtu UEFA. Pre nás ako usporiadateľa sa však nič podstatné nemení. Už teraz v Helsinkách sme mali dvoch organizačných pracovníkov – pozorovateľov, ktorí priamo sledovali záverečnú prípravu podujatia a jeho priebeh. V lete prídu zástupcovia UEFA na obhliadku priestorov na pracovnú i reprezentačnú časť kongresu, vhodných hotelov, prípravu logistiky. Kongres UEFA je podujatie s vyše 400 ľuďmi, agenda je teda značne náročná na dokonalú prípravu,“ vysvetlil Jozef Kliment.

debata chyba
Viac na túto tému: #UEFA #Aleksander Čeferin