Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ronaldo sa na rodnej Madeire vyrovnal Klosemu

Portugalský ostrov Madeira zažil v utorok futbalový sviatok, aj keď so smutným koncom.

29.03.2017 10:45
Cristiano Ronaldo Foto: ,
Cristiano Ronaldo.
debata

Najlepší svetový futbalista Cristiano Ronaldo sa v drese národného mužstva premiérovo predstavil v meste, odkiaľ vykročil do sveta veľkého futbalu. Duel vo Funchale, Ronaldovom rodnom meste, sa však pre úradujúcich majstrov Európy neskončil podľa očakávania. Podľahli Švédom 2:3 napriek tomu, že po úvodnej štyridsaťpäťmi­nútovke viedli 2:0.

C. Ronaldo otvoril skóre duelu v 18. min a v historickej tabuľke európskych reprezentačných strelcov sa 71. zásahom dotiahol na Nemca Miroslava Kloseho. V počte dosiahnutých gólov sú z Európanov pred ním iba legendárni Maďari Ferenc Puskás (84) a Sándor Kocsis (75). Hráč Realu Madrid zišiel z trávnika za búrlivých ovácií publika v 58. min, iba niekoľko sekúnd po kontaktnom zásahu severanov.

„Ľudia z Madeiry si tento okamih nemohli nechať ujsť, pretože je to prvýkrát a možno aj naposledy, čo sem Cristiano zavítal s národným tímom. Predtým tu bol dvakrát ako hráč Sportingu Lisabon v rámci portugalskej ligy. Štadión je malý (kapacita 10 600 divákov, pozn.), lístky sa minuli za jeden deň. Predali sme ich okolo 7-tisíc, zvyšok bol pre pozvaných ľudí,“ cituje portál ojogo.pt slová Ronaldovho brata Huga Aveira.

„V prvom polčase sme hrali pomerne dobre, ale čo sa týka defenzívy, nebolo to úplne v poriadku. Vytvorili sme si šance, dvakrát sme skórovali, mali duel pod kontrolou – a aj tak sme ho prehrali. Hráči v druhom polčase nepreukázali dostatok zodpovednosti k reprezentačnému dresu,“ vyhlásil po zápase portugalský tréner Fernando Santos pre TVI24. Neskôr pre web ojogo.pt doplnil: „Tím, ktorý vedie 2:0, nemôže dostať dva góly z brejkov. Hráči musia znova nadobudnúť správny prístup k povinnostiam.“

Na čele svetového poradia najlepších strelcov je Iránec Ali Daei so 109 zásahmi. Z momentálne aktívnych európskych hráčov – reprezentantov C. Ronalda reálne neohrozuje nik: Angličan Wayne Rooney sa nachádza na gólovej kóte 53.

Aktuálny držiteľ Zlatej lopty pre najlepšieho futbalistu sveta zaznamenal v prebiehajúcej kvalifikácii už deväť gólov (strelil ich v štyroch zápasoch). Na dosiahnutie 71-gólovej méty v národnom tíme potreboval 138 medzištátnych zápasov.

Fenomenálny Portugalčan trafil do siete v 50 medzištátnych zápasoch, z nich jeho krajina odišla v 41 prípadoch s víťazstvom, štyrikrát remizovala a päť duelov prehrala. Jeho najobľúbenejšími súpermi – z pohľadu strelených gólov – sú Arménsko a po utorku aj Švédsko (po 5), tiež Andorra, Estónsko a Holandsko (po 4). Dokázal prekonať brankárov 33 krajín (Slovensku dal gól 4. júna 2005 v kvalifikácii o postup na MS 2006, keď v Lisabone pečatil výhru svojho tímu 2:0), nikdy však neskóroval do siete takých futbalových veľmocí ako Francúzsko, Španielsko, Nemecko, Taliansko či Anglicko.

debata chyba
Viac na túto tému: #Cristiano Ronaldo #Miroslav Klose