Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Rozšírené MS prinesú problémy, tvrdí šéf UEFA

Rozšírenie futbalových majstrovstiev sveta z 32 na 48 tímov prinesie podľa predsedu UEFA Aleksandra Čeferina problémy.

21.03.2017 12:38
Aleksander Čeferin Foto: ,
Aleksander Čeferin.
debata (1)

Šampionát podľa neho bude môcť usporiadať len minimum krajín. Slovinský funkcionár to vyhlásil na utorňajšej tlačovej konferencii v Prahe.

„S rozšírením majstrovstiev sme súhlasili, pretože to chceli všetky ostatné asociácie a aj tak by to odhlasovali. Ale prinesie to problémy,“ povedal Čeferin.

Rozšírený svetový šampionát sa bude prvýkrát hrať v roku 2026 systémom 16 skupín po troch tímoch. „Kto bude môcť takýto turnaj organizovať, keď budete potrebovať dvanásť veľkých štadiónov? V Európe dve-tri krajiny, v Afrike nikto a možno Čína a USA,“ uviedol štyridsaťdeväťročný Čeferin.

Predsedu UEFA budúci týždeň čaká rokovanie s FIFA, na ktorom bude požadovať rozšírenie účastníckych miest pre Európu na svetovom šampionáte zo súčasných trinástich na šestnásť. „Myslím si, že uspejeme. A tiež chceme, aby v každej skupine bol jeden európsky tím. Ak je kvalita v Európe, ako všetci hovoria, tak nech majú všetci šancu postúpiť zo skupiny,“ vyhlásil.

Zmena systému čaká od sezóny 2018/19 aj Ligu majstrov, podľa Čeferina to bolo nevyhnutné. „Päť najväčších líg prinesie 86 percent zárobku a dostane späť šesťdesiat,“ uviedol. „V zmene som kritizoval predovšetkým komunikáciu, pretože zväzy a kluby o tom neboli dostatočne informované,“ do­dal.

Čeferina na čelo UEFA zvolili vlani v septembri ako nástupcu zdiskreditovaného Michela Platiniho. Pred tým pôsobil vo vedení slovinského zväzu, vedie rodinnnú právnu firmu a na konte má okrem iného aj šesť prejazdov Sahary. „Teraz na to nemám čas, ale prešiel som ju päťkrát autom a raz na motorke,“ uviedol. „Bolo to veľmi zaujímavé. Občas je potrebné utiecť pred ľuďmi a na to je Sahara ideálna,“ dodal.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #UEFA #Aleksander Čeferin #MS 2026 vo futbale