Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Ak USA chcú MS, musia otvoriť hranice pre všetkých, tvrdí šéf FIFA

Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Gianni Infantino upozornil USA, že v prípade organizácie majstrovstiev sveta v roku 2026 musia zaručiť prístup do krajiny hráčom, funkcionárom aj fanúšikom zo všetkých krajín.

09.03.2017 20:33
Gianni Infantino Foto: ,
Gianni Infantino.
debata (8)

Nové nariadenie prezidenta USA Donalda Trumpa zakazuje vstup do krajiny občanom zo šiestich prevažne moslimských krajín, ktorí žiadajú o nové víza. Zákaz sa týka občanov Sudánu, Sýrie, Iránu, Líbye, Somálska a Jemenu. Zástupcovia FIFA očakávajú, že záujemcovia o právo usporiadať MS 2026 podajú kandidatúry v priebehu budúceho roka. O organizátorovi by mali rozhodnúť v roku 2020.

„Je zrejmé, že pri všetkých súťažiach organizovaných FIFA potrebujú všetky tímy, ktoré sa kvalifikujú, možnosť vstupu do krajiny,“ uviedol šéf svetového futbalu Infantino. „Požiadavky budú jasné, potom sa môže každá krajina rozhodnúť, či má o MS záujem,“ pokračoval prezident FIFA, ktorý sa vyhol priamej kritike Trumpovej politiky: „Pán Trump je prezidentom USA a rešpektujem ho. Spolu so svojou vládou je zodpovedný za prijímanie rozhodnutí, ktoré sú najlepšie pre jeho krajinu. Preto ho ľudia zvolili.“

V minulosti sa hovorilo o tom, že o MS 2026 sa môžu spoločne uchádzať USA, Kanada a Mexiko. Trumpove plány na posilnenie bezpečnosti hraníc, ktoré by podľa neho malo zaplatiť Mexiko, môžu projekt spoločnej kandidatúry ohroziť.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Gianni Infantino #MS 2026