Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

FIFA: Dopingová kauza v Rusku neohrozuje MS 2018

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) ešte nemá podrobnosti o vyšetrovaní údajného dopingu hráčov mládežníckych výberov Ruska do 17 a 21 rokov.

09.03.2017 15:20
ms 2016, petrohrad, žreb, rusko, fifa Foto: ,
Veža petrohradského Konštantinovho paláca.
debata

„Stále čakáme na dôkazy a aj na mená podozrivých futbalistov,“ uviedla generálna sekretárka FIFA Fatma Samourová počas štvrtkového pobytu v Petrohrade. Zatiaľ čo FIFA vyčkáva, iné športové federácie rozbehli vlastné skúmania a niektoré pristúpili aj ku konzekvenciám zo systematického podvádzania s účasťou ruských štátnych inštitúcií. Atléti majú zákaz štartu na medzinárodných podujatiach už od novembra 2015.

Svetová antidopingová agentúra (WADA) v decembri prostredníctvom správy kanadského právnika Richarda McLarena zverejnila emailovú komunikáciu, z ktorej vyplýva, že v ruských mládežníckych reprezentačných tímoch odhalili v rokoch 2013 a 2014 päticu podozrivých vzoriek. Ďalšie dve sa vraj vyskytli v najvyššej domácej ligovej súťaži. Neboli z nich vyvodené žiadne dôsledky. S krytím dopingových škandálov v tamojšej futbalovej lige je už dlhšie spájaný ruský minister športu Vitalij Mutko, ktorý sa medzičasom posunul na pozíciu vicepremiéra pre šport, turistiku a mládež.

Podľa Samourovej dopingová kauza nemôže nijako ohroziť konanie tohtoročného Pohára konfederácií FIFA a následného záverečného turnaja majstrovstiev sveta 2018, ktorých je Rusko hostiteľom. „Doping nemá s podujatiami nič spoločné. FIFA pristupuje s plnou vážnosťou ku každému aspektu, ktorý by mohol negatívne vplývať na podujatia celosvetového významu. Nejde len o doping, ale aj o bezpečnosť, diskrimináciu, xenofóbiu či iné formy nevhodného správania,“ vyhlásila Senegalčanka.

Ruskí organizátori nepodceňujú ani problém s chuligánmi. Najmä po útokoch ruských fanúšikov na anglických počas vlaňajších majstrovstiev Európy vo Francúzsku. Výkonný riaditeľ organizačného výboru Alexej Sorokin si v tejto súvislosti veľa sľubuje od budovania informačnej databázy o držiteľoch vstupeniek na zápasy. „V uplynulom období sa možno vyskytli ojedinelé incidenty, ale nedá sa hovoriť o nejakom trende, ktorý by vypovedal o povahe našej spoločnosti. Robíme všetko pre to, aby sa u nás priaznivci cítili dobre,“ uviedol Sorokin.

debata chyba
Viac na túto tému: #doping #Rusko #MS 2018 Rusko