Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rakovina, dom hore nohami. Nemec vyhral životný zápas

Bol to dojímavý okamih. Symbolizoval obdivuhodnú vnútornú silu nezlomného človeka.

03.03.2017 09:00
Marco Russ, eintracht frankfurt Foto: ,
Marco Russ s dcérkou Vidou ďakuje fanúšikom Eintrachtu za podporu.
debata

Choroba či doping?

Keď sa skončil pohárový zápas medzi futbalistami Eintrachtu Frankfurt a Arminie Bielefeld (1:0), stál na ihrisku osamotený muž. V okamihu k nemu pribehla manželka. Plačúc ho objala. Najsilnejšie, ako len vedela. So sebou priviedla malé dievčatko. Taktiež sa v momente stratilo v otcovom náručí.

Z tribún znel potlesk z rúk takmer 40-tisíc ľudí. Silná emócia striedala ešte silnejšiu. Slzy sa objavili aj v očiach domáceho trénera Nika Kovača. Ubrániť sa im nevedeli ani tvrdí chlapi. Všetka pozornosť smerovala k Marcovi Russovi. Kapitán Frankfurtu nestrelil životný gól, nepredviedol okúzľujúcu kľučku, nezaskvel sa efektným obranným zákrokom. Na trávniku pobudol sotva tri minúty. Vrátil sa naň po 285 dňoch. Povzbudený najdôležitejším víťazstvom v kariére. Skúsený obranca vyhral boj o život – nad zákernou rakovinou.

„Mám za sebou nesmierne náročné obdobie. Som hrdý na to, že znovu môžem reprezentovať farby Frankfurtu. Chcem sa vám všetkým úprimne poďakovať za podporu,“ vravel Russ nemeckým novinárom. Na 28. február 2017 nikdy nezabudne – v ten deň sa znovu vrátil do futbalového života. V pamäti mu však navždy zostane uložený aj dátum 18. máj 2016. Pár dní predtým podstúpil Russ bežnú antidopingovú procedúru. Správa z laboratória znela: máš zvýšenú hladinu rastového hormónu s názvom Ľudský choriový gonadotopín. Do úvahy prichádzali len dve možnosti: buď nemecký futbalista berie anabolické steroidy, alebo má rakovinu.

Bolestivé predtuchy sa naplnili. Po vyšetrení u urológa diagnostikovali Russovi zhubný nádor na semenníkoch…

Polícia i súper: Neveríme ti!

Ako by asi reagovali mnohí z nás? Zosypali by sa. Uzatvorili do seba. Pociťovali beznádej. Možno by sa i vzdali. Lenže to nie je Russov prípad. Rodák z Hanau zozbieral všetky sily, odvahu, odhodlanie vzoprieť sa nesmiernej krutosti osudu. Klubu oznámil, že s rakovinou začne bojovať. Ale až potom, ako pomôže milovanému Eintrachtu v nesmierne dôležitom barážovom dvojzápase o udržanie sa v Bundeslige.

Kto očakáva, že Russ sa dočkal zaslúženej odmeny, mýli sa. V úvodnom zápase si strelil vlastný gól a Frankfurt doma len remizoval s Norimbergom 1:1. Navyše, videl aj žltú kartu, vyradila ho z odvety. Po nej predsa len dostal do žíl potrebnú energiu. Frankfurt zvíťazil v druhom stretnutí 1:0 a zachránil sa medzi nemeckou elitou.

Po chvíľkovom nadšení však znovu prišiel tvrdý úder. Russov dom začala z ničoho nič prehľadávať polícia, obrátila ho hore nohami. Napriek tomu, že správa z laboratória hovorila jednoznačne o futbalistovom vážnom ochorení, chceli sa vyšetrovatelia presvedčiť, či naozaj neskrýva doma zakázané látky. Výsledok? Nič nepovolené u neho nenašli.

„Je to škandál. Som v šoku. Doktori povedia, že Marco trpí rakovinou, no niekto tomu jednoducho neverí. Som absolútne znechutený,“ oprávnene sa hneval tréner Kovač.

Russovi nedôverovali ani súperi z Norimbergu. „Mrzí ma, že je chorý. Nie je však ideálne, keď oznámi takú správu deň pred dôležitým zápasom,“ čudoval sa kouč René Weiler. Ešte o čosi nepochopiteľnejšie reagoval brankár Raphael Schäfer. „Keby to s ním bolo natoľko vážne, zrejme by nevybehol na ihrisko,“ zapochyboval.

Ústretovosť klubu

Keď Russ odštartoval neľútostný boj s rakovinou, nezostávalo Schäferovi nič iné, len sa ospravedlňovať. „Moja reakcia bola hlúpa. Marcovi som sa osobne ospravedlnil. Moje slová prijal. Prajem mu veľa šťastia.“

Čoskoro 32-ročný obranca sa podrobil operácii, následnej chemoterapii, prežíval dni plné neistoty, beznádeje. Všetko po boku rodiny. Ale aj ústretového klubu. Ten mu v septembri nečakane ponúkol predĺženie kontraktu – o tri roky. Napriek tomu, že výsledky sa Russ dozvedel až v októbri.

„Je zdravý. Lekári mu povedali, že sa môže naďalej venovať futbalu. Keď za mnou prišiel s touto novinou, pociťoval som ohromnú úľavu a šťastie,“ zaspomínal si Kovač.

Russ sa hneď zapojil do tréningového procesu. Drel na sebe deň čo deň – aby sa znovu dostal do formy a mohol si na seba obliecť dres klubu, v ktorom vyrastal, odohral zaň takmer tri stovky zápasov.

Hrdina frankfurtských fanúšikov verí, že nezostane len pri nich. Napokon, Eintracht, momentálne šiesty tím Bundesligy, by si ho mal mimoriadne ceniť. Vo svojom strede má odvážneho bojovníka, ktorý zdoláva aj na prvý pohľad neprekonateľné prekážky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Eintracht Frankfurt #Marco Russ