Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sylvestr: Toto som si nevedel predstaviť ani v najdivokejšom sne

Polhodinu potreboval slovenský útočník Jakub Sylvestr na hetrik v dánskej lige. V drese tímu Aalborg BK v ligovom stretnutí so Silkeborgom dal všetky tri góly už v prvom polčase.

01.03.2017 10:00
Jakub Sylvestr Foto:
Jakub Sylvestr.
debata

Bol to len druhý štart v novom mužstve. Aj v prvom zápase, ktorý sa hral pred desiatimi dňami v Aarhuse, prispel gólom k výhre 2:1.

„Taký skvelý vstup v novom prostredí som si nevedel predstaviť ani v najdivokejšom sne,“ vraví v rozhovore pre Pravdu banskobystrický rodák, ktorý na začiatku februára oslávil 28. narodeniny a do Aalborgu prestúpil pred mesiacom z druholigového 1. FC Norimberg.

Akú odozvu majú v klube a médiách štyri góly v prvých zápasoch a najmä hetrik v uplynulom kole?
Ja sa z hetriku, samozrejme, veľmi teším, o to viac, že som ho dosiahol v premiére pred domácimi fanúšikmi. Zápas som si neskutočne užíval, bol to výborný pocit, ale futbalový život beží ďalej a čoskoro sa už na tieto moje góly zabudne.

Tréner Morten Wieghorst sa vyjadril, že hetrik vám môže pomôcť v ďalšom napredovaní v klube…
Dúfam, že to tak bude. V utorok som mal debatu so športovým riaditeľom a obe strany sú spokojné. Klub i ja. Ale zatiaľ mám za sebou len dva zápasy, uvidíme, čo bude ďalej. Riaditeľ zdôraznil, že nejde len o góly, ale dôležité je, že som rýchlo zapadol do tímu. Spoluhráči majú na mojom úspešnom štarte veľký podiel, pomohli mi. Dávajú mi pocítiť, že sú radi, že som tu, veria mi. Tak to cítim aj ja na ihrisku a usilujem sa dôveru oplatiť.

To je asi podstatná zmena v porovnaní s predchádzajúcim pôsobením v Nemecku, kde ste nehrávali…
Vo futbale sú obdobia, keď sa darí viac i menej. V Nemecku to nebolo dlhší čas ideálne, obdobie, keď som nehrával, bolo už pridlhé. Preto som zmenil prostredie, rozhodol som sa pre Dánsko. Nemám ešte vek na to, aby som vysedával na lavičke alebo tribúne, potrebujem hrať. To je teraz pre mňa najdôležitejšie a góly sú bonus navyše. Sú často aj o šťastí.

Aké sú ambície klubu?
Aalborg má klub, ktorý patrí v Dánsku k priemeru, veľkosťou i výškou rozpočtu. Keď som tu nastúpil, mužstvo bolo v lige na ôsmej priečke a na šiestu strácalo štyri body. Po dvoch výhrach sme sa posunuli na šiestu, to znamená, že by sme sa ocitli po delení tabuľky v silnejšej skupine. Ešte však zostávajú do skončenia základnej časti tri kolá. V klube si želajú, aby sme sa udržali do šiesteho miesta, vyhli sa zbytočným stresom, súťaž pokojne dohrali. A je tu aj pohárová súťaž, už v stredu nás v ňom čaká ďalší zápas. Sme v osemfinále, keď som prišiel, povedali mi, že musíme vyhrať ešte tri zápasy, aby sme sa dostali do finále.

Znamená to, že v klube sa hovorí aj o účasti v Európskej lige?
O jednoznačnom cieli sa v klube nehovorí a s postupom do európskej súťaže je to trochu komplikovanejšie. Ešte je všetko otvorené. Aj keby sme v lige skončili v druhej skupine a v nej obsadili siedme miesto, máme šancu vybojovať si pohárovú miestenku. Siedmy tím totiž čaká baráž s tretím mužstvom súťaže o účasť v pohári. Je to niečo nové a všetky detaily ešte ani nepoznám, som tu krátko.

Aké sú vaše prvé dojmy z Dánska?
Mám za sebou dosť hektické obdobie, na začiatku som navyše absolvoval s mužstvom sústredenie v Portugalsku, tam som sa zoznamoval s novými spoluhráčmi. Zažil som trochu iný režim, než na aký som bol zvyknutý. Nebývali sme v hoteli, ale vo vilách po desiatich. V Dánsku ešte nie sú ideálne podmienky na futbal, po mojom príchode bolo aj dosť snehu a mrzlo, trénovali sme len na umelej tráve. Klub má sídlo v nových priestoroch, postavil novú budovu, s podmienkami som spokojný. Na začiatku pobytu v Aalborgu sme si s priateľkou Soňou hľadali byt, sťahovali sme sa z Nemecka, ešte nemáme ani všetko vybalené. V Aalborgu sa cítim celkom príjemne, je to menšie mesto, ale musíme si zvyknúť. Soni sa v Norimbergu páčilo, azda sa nebude chcieť vrátiť naspäť… (smiech)

Čo vy? Vrátili by ste sa?
Ťažko povedať. Teraz som skôr rád, že som odtiaľ odišiel. Cením si, že som strávil v Nemecku štyri a pol roka, ale som v novom klube a musím sa sústrediť na najbližšie zápasy, na nové úlohy. Čo bude neskôr, nerozoberám.

Už dnes vás čaká pohárový zápas. Súperom Aalborgu bude opäť – ako naposledy v lige – Silkeborg. Máte pripravenú aj reprízu hetriku?
Nehneval by som sa a možno to aj odo mňa čakajú… Už som však povedal, že sa teším najmä z toho, že opäť hrávam. Budem rád, keď pomôžem mužstvu k postupu.

Vy ste aj členom širšieho kádra reprezentácie. Pravidelne hrávať a dávať góly znamená aj návrat do národného tímu?
To je skôr otázka na trénera, ten má svoju predstavu a rozhoduje. Neviem na to odpovedať. Nepozerám sa dozadu, ale ani príliš dopredu. Sústreďujem sa na to, čo je teraz.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jakub Sylvestr