Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Infantino obraňuje zavedenie videotechnológie, Ronaldo ju kritizuje

Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Gianni Infantino sa zastal videotechnológie pre posudzovanie sporných situácií, ktorá je rozhodcom k dispozícii počas prebiehajúcich MS klubov v Japonsku.

17.12.2016 22:01
Gianni Infantino Foto: ,
Gianni Infantino.
debata

„Samozrejme, vieme o veciach, o ktorých ešte je potrebné uvažovať a diskutovať, ale výsledky sú veľmi pozitívne. Prečo? Lebo rozhodcovia mohli urobiť správne rozhodnutie a do hry sa vrátila spravodlivosť a transparentnosť,“ vyhlásil Infantino.

Prebiehajúce MS klubov sú prvým podujatím na tejto úrovni, na ktorých sa rozhodcovia môžu spoľahnúť na videozáznam. Systém videoasistencie (Video Assistant Referees – VAR) schválila Rada medzinárodnej futbalovej asociácie (IFAB) a momentálne je v dvojročnom testovacom režime.

VAR poskytuje hlavnému rozhodcovi informácie potrebné pre prípadnú korektúru chybných verdiktov alebo pre správne posúdenie situácií s ďalekosiahlym vplyvom na vývoj stretnutia – v prípade gólov, červených kariet, pokutových kopov či chybnej identifikácie hráčov.

Ako prvý využil videozáznam maďarský rozhodca Viktor Kassai v stredajšom súboji semifinále MS klubov medzi Atléticom Nacional Medellín a Kašimou Antlers (0:3), keď po zhliadnutí opakovaného záberu nariadil v prospech japonského účastníka pokutový kop. Druhýkrát sa video na tomto turnaji dostalo k slovu vo štvrtkovom dueli o postup do finále Club América – Real Madrid (0:2).

Paraguajský hlavný arbiter Enrique Cáceres si v nadstavení druhého polčasu overil, či zakončujúci Cristiano Ronaldo nedosiahol svoj zásah z postavenia mimo hry. Technológiu podrobili kritike napríklad hráči Realu Luka Modrič a Ronaldo.

debata chyba
Viac na túto tému: #Gianni Infantino #videotechnológia vo futbale