Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Génius aj nula. Gerrarda ospevovali i hanili

Bol to milý, značne dojímavý okamih. Na trávnik prichádzal tradične. V červenom drese, s kapitánskou páskou na ruke.

29.11.2016 19:00
Steven Gerrard Foto:
Steven Gerrard.
debata

Spoločnosť mu však nerobili len spoluhráči. Sprevádzala ho trojica plavovlasých dievčat – každá odetá do rovnakých bielych šiat. Pri výnimočnom okamihu slávneho otca nesmeli chýbať.

Magická noc v Istanbule

Pre futbalový Liverpool to bol sčasti slávnostný, no do veľkej miery i smútočný májový deň roku 2015. Legendárnemu Anfield Road mával na rozlúčku Steven Gerrard. Dlhoročný kapitán klubu i anglickej reprezentácie odchádzal po sedemnástich rokoch na skusy do LA Galaxy. Za oceánom sa však dlho neohrial. Pred týždňom dopísal záverečné riadky poslednej kapitoly svojho veľkého futbalového príbehu.

„Keď som po prvý raz nastúpil na zápas v drese Liverpoolu, ani len som netušil, čo všetko počas najbližších osemnástich rokov zažijem. Mal som neuveriteľnú kariéru. Som vďačný za každú chvíľu, ktorú mi osud doprial,“ hovoril 36-ročný Gerrard.

Bol to práve on, kto zanechal výrazný podpis pod jedným z najmagickejších okamihov prestížnej Ligy majstrov. Keď Liverpool prehrával pred jedenástimi rokmi vo finále s milánskym AC 0:3, veril v jeho úspech málokto (či skôr nik). Vtedy zabral Gerrard. Hlavou znížil a v Istanbule odštartoval veľký obrat anglického veľkoklubu, ktorý vyvrcholil jedenástkovým rozstrelom. „Som pyšný na to, že som za Liverpool odohral viac ako sedem stoviek zápasov. Aj na to, že som mu prinavrátil veľké trofeje. Na nič nespomínam radšej ako na skvelú noc v Istanbule,“ tvrdil jeden z najlepších stredopoliarov v dejinách futbalu.

Slová úcty počúval z úst nejednej legendy. „Schopnosti, aké má Gerrard, nezískate na žiadnom tréningu. Musíte sa s nimi narodiť,“ povedal pred časom Francúz Zinedine Zidane. „Pre mňa je jedným z najlepších hráčov planéty,“ pridal sa Brazílčan Ronaldinho.

Aj tí najväčší géniovia však majú horšie dni. Nevyhol sa im ani Gerrard. Napriek tomu, že farby Liverpoolu hájil sedemnásť sezón, ani raz nezdvihol nad hlavu majstrovskú trofej. Nesmierne blízko k nej bol pred dvoma rokmi. Gerrardova partia mala všetko vo svojich rukách, lenže záver ročníka nezvládla. Aj vinou zaváhania svojho nedotknuteľného kapitána.

Osudné pošmyknutie sa

V súboji s Chelsea Londýn sa Gerrard na poste posledného hráča pošmykol, loptu mu uchmatol Demba Ba a skóroval. Liverpool prehral 0:2, vzápätí prišiel o trojgólový náskok s Crystal Palace (3:3) a napokon sa díval, ako mu vytúženú trofej berie z rúk Manchester City.

Pre muža s veľkým liverpoolskym srdcom to bol najčiernejší okamih kariéry. „Steve je chlap, ktorý tento klub viackrát zdvihol zo zeme. Tentoraz mal smolu. Pošmykol sa v kľúčovom momente,“ hájil svojho zverenca Brendan Rodgers.

Mal pred čím. Gerrard sa stal terčom posmechu. Fanúšikovia prirovnali jeho kopačky k banánovým šupkám, navliekli ho do dresu Chelsea, zobrazili ho, ako sa márne plazí za trofejou pre anglického šampióna.

Mnohé futbalové osobnosti netajili ľútosť. Vedeli, že pre Gerrarda to bola zrejme posledná možnosť dotiahnuť milovaný klub, v ktorom vyrastal, na vrchol. Predsa len sa však našli aj takí, ktorí anglickej hviezde titul nepriali.

Steven Gerrard. Foto: SITA/AP, Rui Vieira
Steven Gerrard Steven Gerrard.

„Pre mňa bol Gerrard nula. Absolútna nula. Bol to síce skvelý hráč, ale ako človeka som si ho nemohol vážiť,“ uviedol El-Hadji Diouf, niekdajší Gerrardov spoluhráč v Liverpoole. „V klube bola vtedy skupinka, ktorá trénerovi donášala. Keď to raz urobil aj Gerrard, povedal som mu to a pohádali sme sa. Od toho okamihu ma nemá rád. Vie, že poviem to, čo si myslím. Aj keď sa to nie vždy hodí. Mám dojem, že ľudia, ktorí nedržia palce Liverpoolu, ho nenávidia,“ dodal Senegalčan pre televíziu SFR Sport.

Nech už je jeho názor akýkoľvek, faktom zostane, že Gerrard patril v ostatnom dvadsaťročí k najvýraznejším postavám svetového futbalu. Napriek tomu, že v reprezentačnom drese sa nedočkal veľkého úspechu, zaslúži si uznanie, úctu a dlhý potlesk v stoji.

Na rozlúčku…

Steven Gerrard v číslach

  • 19. Sezóny, ktoré strávil vo vrcholovom futbale.
  • 114. Zápasy, ktoré odohral v národnom drese.
  • 9. Trofeje, ku ktorým priviedol Liverpool.
  • 16 miliónov eur. Jeho zárobok počas poslednej sezóny v Liverpoole.
  • 21. Počet reprezentačných gólov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #FC Liverpool #Steven Gerrard