Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vencel: Brankári majú spoločné jedno - nechcú dostať gól

Bývalý československý a slovenský reprezentant Alexander Vencel mladší už niekoľko rokov pôsobí ako inštruktor Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA).

19.11.2016 18:34
alexander vencel, brankári, vencel, vencelovci Foto:
Alexander Vencel ml. (vpravo) vedľa svojho otca Alexandra Vencela st.
debata (2)

Ako niekdajší brankár sa zameriava predovšetkým na „strážcov troch žrdí“. Štyridsaťdeväťročný rodák z Bratislavy (nar. 2. marca 1967) sa tento týždeň zúčastnil na seminári v Kazachstane, kde tamojším koučom prednášal o tom, ako by mal pracovať moderný tréner brankárov.

„Tento kurz som začal rozvíjať v roku 2010. Myslím si, že za šesť rokov sme dosiahli dobré výsledky, zhromaždili sme mnoho materiálov a zrealizovali viacero programov, či už pre mužský alebo ženský futbal. Pôsobíme po celom svete, toto je už môj 62. seminár,“ vyhlásil Vencel podľa portálu prosportkz.kz.

„Neustále sledujeme nové trendy a snažíme sa zlepšovať náš program. Momentálne naše úsilie smeruje k začleňovaniu brankárov do tímovej hry. Tréneri brankárov v súčasnosti musia mať znalosti nielen pre prácu s hráčmi na tomto poste, ale tiež vedieť pracovať s celým mužstvom. Takto sú z nich všestranní kormidelníci, ktorí sú neskôr schopní prevziať manažovanie celého tímu,“ doplnil bývalý gólman Slovana Bratislava, Racingu Štrasburg či HAC Le Havre.

Vencel napriek rôznorodosti mnohých svetových gólmanov stále tvrdí jedno: „Všetci brankári máme rovnaký cieľ – nechceme pustiť loptu za svoj chrbát. Samozrejme, medzi gólmanmi existujú rozdiely, každá brankárska škola funguje inak… Aj tieto rozdiely sú však predpokladom pre ďalší vývoj, môžeme si vziať to najlepšie z rôznych škôl a snažiť sa to využiť v našich podmienkach.“

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Alexander Vencel ml.