Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Belgický útok učí najlepší Francúz

Počas aktívnej kariéry bol symbolom futbalovej zábavy, efektivity a najmä gólov. Strieľal ich v najslávnejších veľkokluboch sveta - v Juventuse Turín, Arsenale Londýn či Barcelone.

14.11.2016 13:03
Futbalisti Belgicka. Foto:
Futbalisti Belgicka.
debata

Thierry Henry. Jeden z najuznávanejších útočníkov futbalových dejín. Brilantný technik, skvelý exekútor priamych kopov, rýchly, pohotový zakončovateľ.

Fanúšikom už síce dva roky nerozdáva radosť priamo z trávnika, no pri hre, ktorá mu je najbližšia a preslávila ho, zostal. Majster sveta (1998) i Európy (2000) pôsobí od augusta tohto roka pri národnom tíme Belgicka. V pozícii druhého asistenta.

Zdá sa, že Belgičania našli v Henrym skvelého učiteľa. Ich ofenzívna sila je ohromná.

„Všetci vedia, ako zbožňujem francúzsky futbal. Už keď som bol dieťa, radšej som sa díval na Henryho, ako na belgickú reprezentáciu. Je pre nás cťou mať ho v tíme. Môžeme sa od neho nesmierne veľa naučiť. Zakaždým, keď je na tréningu, snažíme sa z jeho rád zobrať si čo najviac,“ hovorí Eden Hazard, v súčasnosti najväčšia hviezda Belgičanov.

Zostrih zo zápasu Belgicko - Estónsko.

Opora Chelsea Londýn zrejme počúva Henryho slová veľmi pozorne. Aj Hazard sa totiž strelecky presadil v ostatnom kvalifikačnom zápase svojho tímu.

Belgičania rozstrieľali Estónsko vysoko – 8:1. V európskej časti bojov o Rusko 2018 sa aj vďaka tomuto výsledku pýšia najlepším útokom spomedzi 54 účastníkov. V štyroch stretnutiach zaznamenali 21 gólov, inkasovali jediný.

Lepší útokom sa Belgičania naposledy chválili v kvalifikácii majstrovstiev sveta pred štrnástimi rokmi. Vtedy nastrieľali súperom 25 gólov, potrebovali však na ne osem zápasov.

Túto métu by vo zvyšných (šiestich) dueloch aktuálnej kvalifikácie mali s najväčšou pravdepodobnosťou poľahky prekonať.

Najmä vďaka ohromnému ofenzívnemu potenciálu vedú Belgičania H-skupinu bez straty bodu. Ten dosiaľ nestratili okrem nich už len dva národné tímy – Nemecko a Švajčiarsko.

Tabuľka H-skupiny:
    Z V R P S B
1. Belgicko 4 4 0 0 21:1 12
2. Grécko 4 3 1 0 9:2 10
3. Bosna a Herc. 4 2 1 1 8:5 7
4. Cyprus 4 1 0 3 3:8 3
5. Estónsko 4 1 0 3 5:15 3
6. Gibraltár 4 0 0 4 2:17 0

„Je zábavné hrať v takom ofenzívne ladenom tíme. Presne to si želajú fanúšikovia: atraktívnu hru a veľa gólov. V tomto zápase sme im to splnili,“ vravel po záverečnom hvizde Romelu Lukaku, dvojgólový strelec súboja s Estónskom.

Na efektivite Belgičanov má akiste nemalý podiel aj Henry. Napokon, Francúzovi to v drese národného tímu išlo lepšie ako ktorémukoľvek z jeho krajanov (vrátane legendárneho Michela Platiniho). Nastrieľal v ňom rekordných 51 gólov.

Lepšieho tútora mohli nájsť Belgičania vskutku len ťažko.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Thierry Henry #belgická futbalová reprezentácia #kvalifikácia MS 2018 vo futbale