Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lobotka sa tešil, že stretol Hamšíka a Škrtela

Mladí slovenskí futbalisti, ktorí zažiarili v úspešnom výbere do 21 rokov, čakajú na svoju šancu v prvom mužstve. Milan Škriniar si už pripísal štart aj na júnových majstrovstvách Európy a dovedna mal na sebe reprezentačný dres áčka päťkrát.

10.11.2016 21:00
Stanislav Lobotka Foto: ,
Stanislav Lobotka zo Slovenska (vľavo).
debata

Reálny je aj jeho štart v piatkovom trnavskom kvalifikačnom zápase s Litvou. Matúš Bero absolvoval v máji záverečné sústredenie pred finálovým turnajom ME vo Francúzsku a nastúpil v príprave s Gruzínskom.

Iba Stanislav Lobotka sa v kádri áčka objavil vôbec prvý raz a čaká na svoju premiéru.

Lobotka: Nečakal som to, ale dúfal

Pozvánku do reprezentácie nečakal. „Iba som dúfal, že to môže prísť. Našťastie sa to naplnilo,“ vravel Stanislav Lobotka, ktorý je jediným nováčikom v súčasnom 23-člennom Kozákovom výbere.

Neskrýval radosť, že sa prvý raz stretol s oporami mužstva Hamšíkom či Škrtelom. „Doteraz som ich sledoval len v televízii. Stretnúť sa s nimi naživo je úplne iné. Pre mňa je to zážitok.“ Netrúfal si posúdiť, či dostane od trénera šancu aj v zápase. „To nechám na neho, ja sa budem usilovať, aby som jeho dôveru získal,“ zdôraznil stredopoliar, ktorý o niekoľko dní oslávi 22. narodeniny.

Pripomína, že nielen on, ale aj v klube boli milo prekvapení, keď ho povolali do národného tímu, zaželali mu v premiére všetko najlepšie. Dánsky FC Nordsjaelland, v drese ktorého nastupuje pravidelne, neprežíva teraz najlepšie obdobie, patrí mu až 9. miesto v aktuálnej tabuľke najvyššej súťaže. „Náladu mi teraz dvíha skutočnosť, že som sa prvý raz ocitol v reprezentačnom áčku,“ dodáva trenčiansky rodák.

Škriniar: Litvu musíme zvládnuť

Obranca Sampdorie Janov dostal šancu na šampionáte vo Francúzsku v osemfinálovom zápase s Nemeckom. Trénera Kozáka nesklamal a stáva sa postupne pevnou súčasťou jeho tímu. Aj v piatok má zo začínajúcich mladíkov najväčšie šance nastúpiť v základnej zostave proti Litve.

Slovenský obranca Milan Škriniar a stredopoliar... Foto: SITA/AP, Michel Spingler
Milan Škriniar, Mesut Özil Slovenský obranca Milan Škriniar a stredopoliar Nemecka Mesut Özil.

Do Senca zavítal v dobrej nálade, lebo sa začalo viac dariť aj jeho talianskemu tímu a on svojimi výkonmi k tomu takisto prispel. „Vyhrali sme derby s Janovom, zdolali Inter a naposledy sme remizovali na pôde Fiorentiny, čo je tiež dobrý výsledok,“ vyratúva Milan Škriniar (21).

Dodáva, že teraz sa všetka pozornosť sústreďuje na piatkový zápas s Litvou. „Ten je pre nás teraz najdôležitejší, musíme ho zvládnuť, aby sme sa udržali v kvalifikácii v hre aj na budúci rok.“ Privítal, že v porovnaní s minulými stretnutiami sa popri ňom objavili v nominácii aj ďalší mladí futbalisti. „Sú tu zaslúžene, hrajú dobre. Ale okrem nich je v dvadsaťjednotke ešte zopár ďalších šikovných hráčov, ktorí čakajú na svoju príležitosť,“ tvrdí Škriniar.

Bero: V Turecku je väčší tlak

Chystal sa na šampionát do Francúzska, ale napokon sa mu miesto v tíme neušlo. Matúš Bero (21) tvrdí, že nebol sklamaný, pre neho bola česť, že sa vôbec ocitol v spoločnosti najlepších slovenských futbalistov. Podobné pocity prežíva aj teraz pred zápasmi s Litvou a Rakúskom.

Matúš Bero zo Slovenska (v strede) v... Foto: SITA/AP, Marko Erd
FUTBAL: Slovensko - Gruzínsko Matúš Bero zo Slovenska (v strede) v medzišštátnom prípravnom zápase Slovensko - Gruzínsko.

V lete získal s Trenčínom titul i pohár a prestúpil do Turecka. Trabzonsporu sa v lige príliš nedarí, v tabuľke klesá (13. miesto), ale tento krok neľutuje, páči sa mu atmosféra v novom prostredí. „Je výnimočná, tureckí diváci sú futbaloví fanatici. To sa málokde dá zažiť. Liga je na vysokej úrovni a môžem sa tam posúvať futbalovo vyššie.“

Tvrdí, že v porovnaní s Trenčínom je jeho pozícia náročnejšia. „Najmä preto, že tlak zo strany fanúšikov i vedenia je väčší. To je však zároveň niečo, čo ťahá hráča dopredu, vtedy sa ukazuje jeho vyspelosť,“ domnieva sa Bero.

V klube, v ktorom pôsobí od leta aj skúsený Ján Ďurica, dostáva pravidelne šancu. „Mrzí ma len to, že výsledkovo to nie je zatiaľ najlepšie. Teraz sa však sústreďujem na úlohy v reprezentácii. Som rád, že si na mňa tréner opäť spomenul. Bez ohľadu na to, či v piatok alebo v utorok dostanem priestor aj v zápase.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Stanislav Lobotka #Matúš Bero #Milan Škriniar #sokolíci