Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Amatéri zo Škótska prekonali slávny Ajax. Zvíťazili rekordných 27-krát

Malý škótsky klub East Kilbride funguje len od roku 2010 a hrá v piatej najvyššej futbalovej súťaži, ale už sa stihol zapísať do histórie.

10.11.2016 10:29
futbal, bránka, ilustračná Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Tím z Lowland League vyhral 27 zápasov v neprerušenej sérii, štrnásť na sklonku minulej a trinásť na začiatku tejto sezóny a prekonal historický rekord 26 nepretržitých víťazstiev Ajaxu Amsterdam z ročníka 1971/1972. Vtedy si dres slávneho Ajaxu obliekali neskoršie legendy Johan Cruyff či Johan Neeskens. Oficiálne však rekordu Ajaxu naďalej platí, keďže sa vzťahuje na mužstvá z najvyšších súťaží jednotlivých krajín a East Kilbride majú z piatej ligy do škótskej špičky pomerne ďaleko. To však súčasnému vedeniu Ajaxu na čele so športovým riaditeľom Edwinom van der Sarom nezabránilo v gratulácii Škótom, ktorú im prejavili prostredníctvom videoodkazu.

„Bolo to fantastické gesto. Veľmi si vážime, že Ajax o nás vie a všimol si náš rekord,“ uviedol prezident East Kilbride Mark Horner. Hráči „Kilby“ hrajú prevažne pred 100 divákmi na štadióne s kapacitou 500 ľudí v meste s 80 000 obyva­teľmi, ktoré je vzdialené 13 km juhovýchodne od Glasgowa. „Mužstvo tvorí veselá partia elektrikárov, inštalatérov, učiteľov či ľudí pracujúcich v administratíve, pre ktorých je futbal len vedľajšou zábavkou a majú z neho okrem radosti z víťazstiev iba výdavky,“ napísala AP.

Vzhľadom na kontinuálne skvelé výsledky v East Kilbride uvažujú o tom, že postavia nový štadión pre 6000 ľudí približne 2 km od súčasného K-Parku. „Nový stánok je ďalším krokom na našej ceste dopredu. Cieľom je zahrať si v League Two, čiže štvrtej najvyššej súťaži,“ uviedol Horner. Momentálne má East Kilbride náskok 14 bodov na čele Lowland League a ak si udrží víťaznú fazónu, na konci sezóny ho čakajú súboje play-off s posledným tímom League Two o postup do vyššej súťaže.

Na úspešnú šnúru futbalistov z piatej škótskej ligy zareagovali emailom pre AP aj zapisovatelia Guinnessovej knihy rekordov. „Je výnimočné, čo dosiahli hráči East Kilbride, a ich fanúšikovia môžu byť na nich právom hrdí. Vzhľadom na rozličné štandardy profesionálneho a amatérskeho futbalu však berieme do úvahy iba rekordy, ktoré sa zrodili v najvyšších futbalových súťažiach. Zápis do Guinnessovej knihy z toho teda nebude, ale to nijako neznižuje pôsobivosť výkonov futbalistov z tohto klubu,“ uvádza sa v stanovisku Guinnessovej knihy rekordov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ajax Amsterdam #East Kilbride