Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hapal sníva o titule a verí, že Kozák mu hráčov vráti

Slovenskí futbaloví reprezentanti do 21 rokov začínajú prípravu na budúcoročný finálový turnaj majstrovstiev Európy v Poľsku (16.- 30. júna).

02.11.2016 17:00
Pavel Hapal Foto: ,
Tréner tímu Slovenska do 21 rokov Pavel Hapal.
debata

Tréner Pavel Hapal sa musí zaobísť bez niektorých opôr, ktoré povolal do áčka tréner Ján Kozák. Český kouč slovenskej dvadsaťjednotky však verí, že Kozák mu napokon „jeho“ hráčov vráti a šampionát odohrá mladý slovenský výber v najsilnejšom možnom zložení. Aktuálne sa ocitli v áčku Škriniar, Bero a premiérovo i Lobotka.

„Verím, že som o nich neprišiel navždy, ale len na nejaké obdobie,“ zdôraznil Hapal. „Prajem im to, nomináciu si zaslúžili a potvrdzuje, že hráči vo výbere do 21 rokov podávajú kvalitné výkony.“

Očakáva, že najneskôr na európsky šampionát ich bude mať k dispozícii. „V tom období by mali byť z áčka uvoľnení. Nepotrebujem skúšať Škriniara, odohral s nami veľa zápasov, poznajú ho aj ostatní hráči. V takomto prípade je skôr dôležité, aby hrával pravidelne v klube. Aj keď sa vráti až na európsky šampionát, tak sa nič nestane, pripravíme sa na to, bude to dostačujúce. Uznávam prioritu áčka, vyšlo nám v ústrety už v kvalifikácii,“ vyhlásil Hapal.

Naznačil, že na ME by rád videl v tíme aj Ondreja Dudu, ktorý v ňom síce v uplynulej kvalifikácii už nebol, ale v Poľsku by mohol hrať. „Ešte som s ním o tom nehovoril, ale určite ho oslovím. Viem, že bol zranený a v prvom rade sa musí dať dokopy,“ pripomenul kouč.

Jeho zverencov čaká najbližšiu stredu prípravný zápas proti Škótsku na Myjave. Okrem troch hráčov, ktorí postúpili do áčka a budú Kozákovi k dispozícii na zápasy s Litvou i Rakúskom, nemôže rátať ani so zranenými Zreľákom a Mazáňom.

„Je pravda, že sme teraz prišli o viacerých našich lídrov, ale mužstvo je natoľko zdravé a silné, že ich niekto zastúpi,“ doplnil Hapal a menoval Rusnáka a Niňaja. „Práve takéto stretnutnutie je na to, aby sme si vyskúšali aj iné varianty a s inými hráčmi. Napríklad Lobotka odohral celú kvalifikáciu a nastupoval pravidelne aj v klube, prakticky nestriedal. Predpokladal som, že sa na ňom môže prejaviť aj únava, plánovali sme, že vyskúšame niekoho iného.“

Aj preto na zraz pozýva dvoch nováčikov Júliusa Szökeho a Filipa Balaja. „Nastupujú vo svojich tímoch, chceme im dať šancu. Balaj hráva v Nitre v druhej lige, je to útočník, má zaujímavé parametre, dostane priestor v zápase so Škótskom.“

Hapal privítal, že si hráči vyskúšajú ostrovný štýl futbalu, na ktorý nenarazia príliš často. „Bude to trochu iný futbal, asi viac osobných súbojov, agresivity, verím, že si s tým poradíme.“ Na stretnutie so Škótskom nadviažu dva zápasy v španielskej La Mange proti Nórsku (12. novembra) a Írsku (15. novembra), na ktoré nastúpi výber dvadsiatky, teda tím, ktorý absolvuje nasledujúcu kvalifikáciu ME do 21 rokov. V ňom zostanú aj mladší hráči dvadsaťjednotky, ktorí môžu pokračovať aj v ďalšom kvalifikačnom cy­kle.

Hapal už plánuje aj záverečnú prípravu na šampionát, rád by v nej odohral stretnutia so silnými súpermi. „Určite sa chceme stretnúť s účastníkom šampionátu. Ale nie s tými, ktorých dostaneme do skupiny. Preto musíme počkať na žreb a tam si dohodneme ďalšie zápasy,“ naznačil.

Zo žrebu obavy nemá, privítal by v skupine aj favoritov turnaja. „Ak chceme byť úspešní, je v podstate jedno, s kým budeme hrať. Ďalej pôjde víťaz skupiny a jeden najlepší z druhých miest troch skupín. Čím silnejších súperov budeme mať, tým hráči získajú viac skúseností a verím, že sa s každým pobijú o postup. Dúfam, že postupom sa to nekončí, každý chce šampionát vyhrať, budeme o tom snívať aj my. Hoci sú to možno silné reči, ale ja i mužstvo tomu veríme,“ vyslovil vysoké ambície.

Nominácia Slovákov na Škótsko

Brankári: Adrián Chovan (AS Trenčín), Matúš Hruška (Spartak Myjava). Obrancovia: Lukáš Skovajsa (AS Trenčín), Denis Vavro, Martin Králik (obaja MŠK Žilina), Martin Valjent (Ternana Calcio), Branislav Niňaj (KSC Lokeren), Ľubomír Šatka (Newcastle United).
Stredopoliari: Miroslav Káčer (MŠK Žilina), Tomás Brigant (Spartak Myjava), Martin Chrien, Michal Faško (obaja MFK Ružomberok), Jakub Hromada (Viktoria Plzeň), Jaroslav Mihalík (Slavia Praha), Albert Rusnák (FC Groningen), Július Szöke (Šachter Karaganda).
Útočníci: Pavol Šafranko (Šport Podbrezová), Filip Balaj (FC Nitra).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pavel Hapal #slovenská futbalová reprezentáci do 21 rokov